Senaste tidens skandal med hackade lösenord visar att många slarvar med enkla lösenord som har låg säkerhet. Förutom att använda simpla lösenord som "1234" eller "hejhej" finns det en annan sak man bör tänka på. Nämligen vart du sparar lösenorden. Förvarar du dina lösenord på en lapp finns det några vanliga ställen du bör undvika.

Bloggaren Alan Henry på Lifehacker.com delar med sig av tips på hur och var man inte bör lagra sina lösenord. Erfarenheterna kommer från flera års arbete som it-administratör på ett större kontor, där han ofta fick lösa användarnas datorproblem efter att de gått hem och datorerna var lösenordslåsta.

Vanlig gömma för lösenord

Här återger vi de vanligaste platserna där användarna gömmer sina lösenord:

Under tangentbordet
Att lagra lösenorden på handskrivna lappar under tangentbordet är vanligt och en av de första ställena man bör söka igenom om man behöver komma åt någons lösen.

Under telefonen
Förvånansvärt många håller fast vid ovanan att sätta lösenordslappar under sin telefon eller på telefonlurens undersida.

Under musmattan
Musmattan är ytterligare ett klassiskt gömsle och utnyttjas av de personer som inte litar på tangentbordsvarianten.

På bildskärmen
Att gömma lösenord på skärmen bygger på en tanke om att det som är fullt synligt inte uppfattas som intressant av obehöriga på jakt efter hemligheter.

I översta skrivbordslådan
Kontorsarbetare med egna rum lagrar påfallande ofta sina användarnamn och lösenord på en post-it-lapp eller annan lapp i den översta skrivbordslådan.

Under skrivbordet
Chansen är god att du hittar en post-it-lapp med lösenord fastklistrad på skribordets undersida.

Krävs det ändå att lösenordet skrivs ner på en lapp, så förvara den på ett ställe som är säkert, menar Alan Henry. Till exempel i plånboken, som vanligtvis hålls i säkert förvar och som snabbt blir saknad om den försvinner.

Mer läsning
Vill du veta mer om hur lösenord krypteras kan vi tipsa om artikeln
Så fungerar kryptering. Gillar du att läsa om korkade användare har vi ytterligare en utmärkt artikel på det temat här: Användarnas galnaste misstag.

Tipsa oss!
Säkerligen finns det fler exempel på både dåliga och bra rutiner. Rösta på webbfrågan och dela gärna med dig av dina erfarenheter i forumet. Det kommer alla till nytta!
Göms lösenord på lappar på din arbetsplats?
Det är inte längre tillåtet att rösta.