Antag att du etablerar ett företag någonstans i ett oetablerat industriområde. Du har fått upp själva huset, men har ingen erfarenhet av att bygga datacentraler eller datahallar så att de blir säkra mot brand, intrång och vatten. Lösnigen finns på nära håll och levereras med lastbil: en nyckelfärdig datorcontainer klar att köra igång. Det finns en mängd leverantörer, varav HP är en. Deras storsäljare heter HP POD 2000C (Performance Optimized Datacenter) och är ett verkligt krutpaket på liten yta.


POD 2000c framifrån. Nästan alla bilder: HP

När man skaffar en datacentral, oavsett uppbyggnad, finns det (åtminstone) två parametrar att titta på: priset och leveranstiden. Om du inte har plats för en datacentral i lokalerna, eller ska bygga ut den du har, är det uppenbart att en extern container är lösnigen. När behovet ökar nästa gång är det enkelt att utöka med ytterligare en container.


Två containrar med externa reservkraftcontainrar och externa kylenheter (ingår inte i vår exempellösning).

Kan du trots allt bygga en hall i huset, är det leveranstiden som är avgörande. Du kan få en nyckelfärdig container från HP, med funktionsgaranti och allt, på bara 6-8 veckor från fabriken i Tjeckien, medan det kan ta betydligt många flera månader att bygga en hall in-house om alla brandskyddsregler mm ska följas och allt ska funktionskontrolleras. Det kommer säkerligen att gå fortare att installera allt kablage, med anpassade längder, på HPs fabrik, än att dina tekniker ska hålla på att kapa och crimpa kontaktdon själva.


En HP POD kommer lastad. Ring så distribuerar vi över hela världen.

Containerns grundkonfiguration


HP har modulära datacentraler i flera storlekar, både i 20-fotscontainrar (20c-modellen) och lite större i 40-fotscontainrar (40c-modellen). Med en tillsats med extra fläktar etc., kan du ställa två 40-fotscontainrar intill varandra och få ett enda, rymligare datorrum (Eco-POD-modellen). Denna artikel är emellertid inriktad på 20-fotscontainern, eller en Twenty-foot equivalent unit (TEU) av nästan samma typ som används av alla speditionsföretag idag.

HPs container håller inte riktigt standardmåtten för en TEU utan är 6,7 meter lång, 2,6 meter bred, 3,1 meter hög och väger 22,5 ton.

Inuti detta får det plats tio nittontums rackskåp som vardera är 50 HE höga, som kan bestyckas hur som helst, samt en elcentral, brandsläckningsutrustning, luftkonditionering etc.

(I engelsk litteratur är det vanligt att man anger rackmodulen som U (unit), men på svenska bör man skriva HE (höjdenhet))


Elskåp och branddetektor.

Du kan få containern säkrad mot beskjutning och eldkastare också. Exakt vilka prover man genomför vill HP inte avslöja, bara att de har en del militära kunder som kräver det. Det är i och för sig inget märkvärdigt. Ericsson provar som standard sina mobilbasstationer genom att beskjuta dem med hagelbössa och lägga halm runt, hälla på bensin och tutta på. De ska ju trots allt ställas upp på landsbygden i USA.

I Sverige skjuter vi inte på våra datacentraler, men vintrarna kan vara ganska stränga, så vi såg till att beställa ett Cold Weather Kit, en tilläggsisolering som gör att hallen klarar –29 Celsius. Det kan nog behövas.

Containern klarar utan vidare svenskt väder i form av regn och snö, men är inte vattentät och klarar inte vare sig en översvämning eller att tvättas med högtrycksvatten. Just fallet översvämning är en av sakerna HP tittar på när de gör sin undersökning av uppställningsplatsen.

Bestyckning



Ett exempel på hur det kan se ut när en HP POD 2000c är helt fullsatt med servrar.

För resonemangets skull antog vi att containern ska vara fullbestyckad med HPs mest ekonomiska servrar (mest MIPS för pengarna), färdiginredd med allt kablage och lämpliga switchar för att du bara ska kunna koppla på elkraft och dra in två fibrer och vara igång. Eller, igång och igång. Du köper lämpligen till valfri hypervisor förinstallerad på alla servrar och kan därefter göra all installation utan att ens behöva gå in i containern.

Det är en avvägning mellan hur många av rackskåpets 50 höjdenheter man ska bestycka med servrar och hur många man bör reservera för switchar. HP rekommenderar att använda 42 HE till 1 HE höga pizzakartongservrar och spara 8 HE till switchutrustning. Därför finns totalt 8 x 8 HE infrastrukturutrymme kvar överst i skåpen, avsett för switchar. I varje rackskåp bör man sätta två switchar för redundansens skull.