Behövs Citrix? Är det någon som känner igen den frågan? Den har ställts med mer eller mindre upphetsat tonläge varje gång Microsoft släpper en ny version av sitt serveroperativsystem.

Jag tittade nyss på en Channel9 video där Microsoft går igenom nyheterna i terminaltjänsten i Windows Server 8. Det känns som att frågan i högsta grad måste ställas igen. Låt oss se på några av nyheterna.

Den nya terminalklienten är förstås inbyggd i Windows 8 och är enklare än någonsin att använda. I och med det nya Metrogränssnittet blir det lätt att välja en sedan tidigare ansluten session med fingrarna.

Protokollet Remote FX har förbättrats kraftigt och ska enligt Microsoft utan problem kunna användas överföra multimedia över wan-förbindelser. En skärmbild kan kodas med olika codecs och skickas över tcp eller udp, beroende på vad som passar bäst. Remote FX kan också användas utan krav på en grafikprocessor i servern, grafikprocessorn kan numera emuleras direkt av den vanliga processorn i likhet med vad VMware gör i View 5.0. Förbättringarna gör att man kan få snabbare upplevelse till ca en tiondel av bandbredden vilket är mycket imponerande. Lokala usb-enheter kan kopplas in i en terminalsession och det fungerar bra att använda ”touch” via en rdp-session. Så länge din lokala enhet stödjer pekskärm kan du alltså använda den, även om du ansluter via en terminalsession.

Så, ”Behövs Citrix?”. Tja, det får förstås visa sig. Det ska bli mycket intressant att se hur Citrix ska möta hotet och vad de utvecklat de senaste åren, men troligen kommer de inbyggda funktionerna i Windows Server 8 att vara tillräckliga för att tillgodose behoven hos allt fler företag.