HP har i ett pressmeddelande gått ut med projektet Moonshot - ett helt nytt sätt att se på databehandling.

Genom en ny slags server som huvudsakligen rymmer strömsnåla arm-baserade processorer säger HP att de kan krympa ditt datorcenter med så mycket som 94 procent.

Det vill säga att om din datorhall är på lite drygt tjugo kvadratmeter så klarar du dig med en garderob.

Energiförbrukningen räknar HP med att kunna skära med 89 procent. Låg din el-räkning tidigare på 10 000 kronor i månaden så blir den nya kostnaden en dryg tusenlapp om HPs kalkyl stämmer.

Totalkostnaden för databehandling tror sig HP kunna reducera med över hälften - hela 63 procent.

Servrarna bygger på utvecklingsplattformen Redstone Server Development platform - en design som rymmer ett stort antal mindre servrar som kör processorn Calxeda Energycore ARM Cortex.

I ett rack kan du trycka in över 2800 sådana servrar vilket leder till minskad komplexitet och färre kablar. HP tror att kabelhärvan kan minska med så mycket som 97 procent.

Canonical, företaget bakom Linuxdistributionen Ubuntu, meddelar via sin blogg att de medverkar i projektet och att de jobbat tillsammans med Arm och Calxeda sedan flera år tillbaka.

Canonical meddelar att senaste släppta Ubuntu, Ubuntu 11.10, finns i en variant speciellt anpassad för den nya serverplattformen.

Canonical har tidigare meddelat att HPs publika molntjänst kommer bygga på Ubuntu och Openstack.

De första servrarna som bygger på tekniken förväntas kunna skeppas i begränsade volymer till speciellt utvalda kunder under nästa år.