Ubuntu har sedan starten haft som målsättning att Linuxoperativet ska vara så enkelt som möjligt att spridas.

En av Ubuntus tidiga käpphästar var den interna tjänsten Ship It där öppen källkodsvänner gratis kunde beställa cd-skivor. Tjänsten var främst tänkt att användas av de som inte hade tillgång till internet, eller åtminstonde begränsad tillgång till nätet.

Ship it lades sedmera ner och nu ska Ubuntu överge cd-formatet helt och hållet.

Från och med nästa långtidsversion av Ubuntu som ska skeppas i april nästa år är det inte längre möjligt att trycka in den iso-fil du laddar ner på en cd.

Enligt rapporter från nättidskriften Phoronix kommer Ubuntu 12.04 ligga på 750 megabyte vilket är för stort för en vanlig cd-skiva. Istället får användare bränna iso-filen på en dvd-skiva alternativt lägga den på en usb-sticka och installera därifrån.

Trenden pekar mot en Linuxdistribution som växer allt mer. Under förra Ubuntu-konferensen pågick diskussioner om att installationsfilen till Ubuntu borde växa till 1,5 gigabyte.

Kanske är det på tiden. En vanlig installation av Ubuntu klarar sig knappt utan en nätverskuppkoppling som det ser ut idag och många mjukvarupaket hämtas från nätet.

Ubuntu glider därmed allt mer ifrån att vara en Linuxdistribution som kan installeras på äldre maskiner till ett operativsystem med hårdvarukrav som liknar de på Microsoft Windows.

Bra eller dåligt? Lämna en kommentar.

Kommer du sakna möjligheten att installera från cd?
Det är inte längre tillåtet att rösta.