En utvecklare klarar sig oftast med en handfull, kraftfulla verktyg. Här listar vi fem program som är utvecklarens hammare och mejsel.

Komplett utvecklingsmiljö i Eclipse
Nej, en riktig utvecklare klarar sig inte med notepad, Emacs eller Vi. Ska du bygga ett större program och du behöver funktioner som autocomplete, dokumentation, versionshantering och paketering behöver du en gedigen utvecklingsmiljö. Oavsett om du kodar för Windows, Mac eller Linux. En av favoriterna med tio år på nacken som finns för alla tre plattformarna är Eclipse. Eclipse har stöd för de flesta språk du kan tänka dig. Ada, php, Python, c/c++, Cobol, Perl, Silverlight, Ruby med flera.


Eclipse är utvecklarens schweiziska armékniv.

Virtualisering med Virtualbox
En utvecklare måste ofta testa sina program i olika miljöer och operativsystem. Ett virtualiseringsprogram som Virtualbox är ett måste i varje utvecklares verktygslåda. Virtualbox finns för en stor mängd operativsystem och gör det simpelt att installera, kopiera och modifiera operativsystemsmallar. Genom att konsekvent använda virtualisering för tester av nu mjukvara slipper du att tunga ned ditt eget operativsystem med mjukvara och tjänster du sedan inte använder. Virtualisering gör också att du tvingas tänka mer på paketering och distribution. Virtualbox utvecklas numera av Oracle och följde med i deras uppköp av Sun Microsystems. Virtualbox förbättras ständigt och bäst av allt är att det är helt gratis.


Virtualbox eller motsvarande är ett måste i varje utvecklares verktygsbox.

Versionshantering med Git och Github
När du bygger ett program helt själv kanske du tycker att versionshantering är onödigt men den dag du börjar ta emot mjukvarufixar från andra utvecklare, eller du kanske rentav vill släppa in fler personer i projektet gör du klokast i att skaffa ett system för versionshantering. Populära system för versionshantering är Mercury, Bitkeeper, Bazaar, Git och Svn. Vår favorit är Git som utvecklas av Linus Torvalds. Git används av en rad stora projekt, där Linuxkärnan är det mest framstående projektet. Bygger du ett öppet program kan du använda tjänsten github helt gratis för att centralt lagra din kod. Utvecklar du ett stängt program och du inte har så många utvecklare inblandade klarar du dig för under en hundring i månaden.


Versionshanteringssystemet git integrerar med tjänsten Github som är kostnadsfri för öppna program. För stängda program kostar tjänsten från en femtiolapp och uppåt beroende på hur många utvecklare som behöver komma åt koden.

Firebug för webbutvecklaren

Många program körs numera i webbläsaren. Ett verktyg som Firebug är oumbärligt då du vill kunna se layout och html samtidigt. Firebug gör det enkelt att gå in och peta i koden i realtid och du kan även avlusa kod skriven i javaskript. Firebug är främst till för Firefox men har även en modul, Firebug Lite, som integrerar med Google Webdeveloper Tools som du hittar i Google Chrome. Google Webdeveloper Tools hittar du via Chrome-menyn under verktyg. Ett annat populärt verktyg för Firefox är insticksmodulen Webdeveloper. Google Chrome kanske har bättre prestanda men tack vare alla sina insticksmoduler är Firefox fortfarande en väldigt attraktiv plattform för utvecklaren.


Här har vi dissekerat TechWorlds sajt med Firebug.

Krossa buggarna med Bugzilla
När att-göra-listan börjar växa exponentiellt och du har fler FIXME-sektioner i koden än vad som känns bekvämt behöver du ett system för att organisera ditt arbete. Webbaserade Bugzilla är då precis det program du behöver. Bugzilla gör det möjligt att rapportera buggar och gör det enkelt att följa upp. Bugzilla kan integreras med Eclipse och Eclipse-baserade att-göra-systemet Maven.


Bugzilla är webbaserat och du driftar det själv. Bugzilla kan vara lite knepigt att komma igång med. Vill du istället ha en driftad tjänst kan du kasta ett öga till sajten Launchpad som är populär.

Tipsa oss!

Stämmer listan? Något du skulle vilja byta ut eller lägga till? Lämna gärna en kommentar.
Vilket språk är bäst? Java eller C#?
Det är inte längre tillåtet att rösta.