Annan utökad funktionalitet


Gps har alltid stötts i form av en basbandsenhet kallad gps-one, medan själva mikrovågsmottagaren varit extern från Snapdragon. Så är det sannolikt fortfarande. En känslig radiomottagare är inget man stoppar in i en ”bråkig” digital krets, men numera klarar kretsen även att hantera det ryska Glonass-systemet. I Glonass sänder varje satellit på en egen frekvens, till skillnad från gps där alla satelliter delar frekvens (L1, E5, E6 osv) och identifierar sig med särskilda koder inlagda i tidsströmmen. Detta kan innebära ökad noggrannhet i positioneringen (eventuellt, om ryssarna får sitt system klart).

Farten på grafiken har ökat. Den nya Adreno-kretsen påstås vara cirka 50% snabbare än förra modellen, som satt i S3. Den är helt kompatibel med OpenGL ES 2.0 och nyttjar Unified Shader Architecture (USA). Detta ökar kraften markant jämfört med tidigare grafikprocessorer med fasta funktioner, av typen OpenGL-Es 1.x. Dessutom har minnesbandbredden dubblerats mot tidigare modeller så processorn kan hantera högre upplösning utan att sacka. Hur hög, sägs dock inte. Processorn stödjer DirectX 9.3 for Windows 8.

Ljudet hanteras numera i en digital signalprocessor (dsp) med namnet Hexagon. Den avlastar naturligtvis dataprocessorn och eftersom den är specialtillverkad för just ljudbehandling drar den mindre ström än om dataprocessorn skulle ha gjort samma sak. Hur mycke mindre sägs dock inte, heller.

S4-kretsen har också stöd för den nya typen av rfid-liknande kommunikation nfc (Near Field Communication), som ska bli den framtida ersättaren för kreditkort, dörrnycklar osv.

Blockschema


Ett översiktligt blockschema finns tillgångligt i Qualcomms whitepaper, som man kan dra vissa slutsatser av.

Längst till vänster sitter radiomodulerna och deras modem (Modem Subsystem). Telefonimodemet, som tycks kunna göra allt utom att koka kaffe är mest prominent. Dessutom finns hanterare för gps, wifi, blåtand och fm-radio, sannolikt både fm-sändare och -mottagare, som tidigare. Alltihop flankeras av två Hexagon dsp:er. I mitten visas två av de fyra Krait-kärnorna med sina level-1 och level-2-cache. Grafiken (Multimedia Subsystem) består av en enda Adreno-processor med diverse grafikaccelerering i maskinvara och ännu flera digitala signalprocessorer, sannolikt avsedda för digitalt filmljud av olika typer. Under detta finner man naturligtvis hantering av internt och externt systemminne och någon slags funktion för energihantering. Det är denna funktion som ser till att fördela kraften mellan kärnorna och stänga av de kärnor som inte behövs.

Spara mera


Visst tömmer gps och wifi batteriet betydligt snabbare än bara själva telefonifunktionen, men den störste batterislutkaren är ändå displayens belysning. Kunde man bli av med den vore väldigt mycket vunnet. Och det kan man. Qualcomm har pratat länge om sin Mirasol-display och visat prototyper, men när får vi se miraklet i verkligheten? Mirasol kommer att sopa banan med alla aktiva displayer, eftersom den drar, just det, ingen ström alls i viloläge, men är ändå fullt sylig i solljus. Ju mera sol desto bättre.

Framtiden


Vad betyder det här i praktiken för framtida mobiltelefoner i batterilivslängd och processorkapacitet? Ännu så länge finns inget S4-kisel tillgängligt för mobiltelefontillverkarna. De första kretsarna avses komma i skiftet 2011-12 och den allra snabbaste varianten först år 2013. Den sanna betydelsen blir inte klar förrän man får en färdig produkt att prova på. Qualcomm menar att det är rimligt att man kan spara 20-30% batterikraft mot dagens telefoner, bortsett från den strömslukande displayen.


Bild: X-plane

Så vi väntar med spänning på det största framsteget sedan platt-tv:n. Under tiden får vi roa oss med att flyga flygsimulator på två kärnor.

Läs mer


Qualcomms produktsida: http://www.qualcomm.com/snapdragon
Whitepaper: www.qualcomm.com/documents/files/snapdragon-s4-processors-system-on-chip-solutions-for-a-new-mobile-age-white-paper.pdf
Vi plockar sönder en Snapdragon-telefon: http://techworld.idg.se/2.2524/1.391867/under-skalet--vi-plockar-sonder-en-smartphone