Om internet är det nya vilda vilda västern är hackarna vår tids eftersökta banditer. Och precis som de pistoldragande föregångarna krävs det bara ett mindre snedsteg för att de ska hamna i fängelse.

Vare sig de är ute efter att stjäla pengar eller bara skapa kaos, kan konsekvenserna av ett misslyckat hack bli ganska allvarliga. Och i dessa dagar kan felmarginalen räknas i antal bitar. Tack vare internets internationella karaktär finns det trots allt en hel del sheriffer där ute som följer hackarnas fotspår.

I vissa fall behöver sherifferna inte arbeta särskilt hårt. Hackare är i regel ganska smarta, men det är också lätt hänt att de klantar sig och lämnar spår efter sig som i vissa fall leder raka vägen till deras dörr.

Fråga bara de misstänka i dessa fem fall som alla har förtjänat en plats på listan över de dummaste hacken.

Hack nummer 1: Hacka och twittra
Den misstänkte: Scott Arciszewski
Brottet: Hackade en FBI-sponsrad webbsajt

Bakgrund: Arciszewski anklagas för att ha hackat webbsajten InfraGard, en FBI-sponsrad webbsajt med fokus på att förhindra cyberbrott. Ja du läste rätt: förhindra cyberbrott. Om det fanns en lista över sajter som man inte borde hacka så skulle den med andra ord hamna i topp.

Mot allt sunt förnuft bestämde sig dock någon för att InfraGard skulle infiltreras. Företagets kopplingar till regeringen gjorde att en del såg rött, och i juni bestämde sig hackarkollektivet LulzSec för att hacka en av organisationens sajter. Detta på grund av missnöje med vissa databrottslagar.

Incidenten som spårades till Arciszewski inträffade endast en månad senare, i juli. FBI hävdar att Arciszewski, en 21-årig dataingenjör som studerade vid Floridas universitet, tog sig in i InfraGards Tampa Bay-sajt. Han är anklagad för att ha laddat upp ett fåtal filer – vi kan hoppas på att det bara var animerade gif-bilder på kattungar – och han ska sedan ha lagt ut en länk på Twitter där han skröt om hur han knäckte sajtens säkerhetsfunktioner.

Twitterinlägget innehöll endast de åtta orden ”Infraguard Tampa has one hell of an exploit” samt en förkortad länk. Det visade sig vara mer än nog för att få blodhundarna att spåra upp Arciszewski.

Tillslaget: Ett antal FBI-agenter, varav ingen av dem var särskilt glad över den offentliga förnedringen, satte igång med att hitta killen som rev ett hål i deras virtuella stängsel. Uppenbarligen krävdes det inte särskilt mycket jobb. Arciszewski postade inlägget på nytt, och den här gången även till FBI:s officiella presskonto. Hoppsan!

– Information som sprids från mun till mun leder ofta till arresteringar. Hackare skryter ofta för andra på forum och på sociala tjänster, så detektiverna tittar efter sådana inlägg och försöker sedan spåra dessa, säger Clifford Neuman, chef för USC Center for Computer Systems Security.

I fallet med Arciszewski kopplade agenterna samman ip-adressen som användes i attacken med den adress som inläggen på Twitter kom från. Enligt Ryan J. Reilly på TPM Idea Lab kunde FBI hitta Arciszewskis personliga webbsida genom att gå via inläggen. Det dröjde sedan inte särskilt länge innan de hittade hans riktiga namn, matchade några foton och begav sig till hans korridorsrum med en arresteringsorder i handen.