Nysläppta Fedora 16 har hela 33 stycken nya funktioner som lyfts upp i Fedoras så kallade featurelist för distributionen. Något nytt finns för alla oavsett om du är systemadministratör, programmerare eller vanlig användare.

Efter att ha testat Fedora 16 står det däremot klart att distributionen lutar allt mer åt systemadministration och utveckling än en värdig utmanare på skrivbordet. 19 av de 33 funktionerna är relaterade till systemadministration, virtualisering och molnet, Sju är relaterade till utveckling och sju kan härledas till någon form av gränssnitt eller program en vanlig användare kan ha nytta av.

Uppstarten i Fedora 16 har reformerats totalt. Ta bara en titt i katalogen /etc/init.d och du ser att inte mycket av uppstartsfilerna finns kvar. I Fedora 16 har utvecklarna bytt ut gamla uppstarten SysV mot nya Mac OS X-inspirerade systemd. Istället ligger nu filerna under /etc/systemd som så kallade service-filer. Service-filerna är däremot avsevärt mycket enklare i sin utformning. Istället för ett långt komplicerat shell-skript är service-filen på några få rader. En klar förbättring.


Så här ser uppstartsfilen "sendmail" ut fast det egentligen är programmet postfix som startas. Bra mycket enklare än vad vi är vana vid.

Fedora håller också på att uppgradera till uppstartaren Grub2 med bättre stöd för nästa generations bios, efi. Implementationen är däremot inte helt slutförd och det är därför vi ser versionsnummer 1.99, som är tredje släppkandidaten av Grub2, när vi startar. Troligtvis kommer version 2.0 längre fram som en uppgradering.

Med alla de här nyheterna inom uppstarten kan man tro att det skulle gå snabbare att starta upp men så är det inte. Från strömknapp till inloggningsruta på vår Lenovo Ideapad tar det hela 47 sekunder. Nu är den här minibärbara inget fartmonster så det lär gå dubbelt så fort på en vanlig bärbar men hur som helst är skillnaden i uppstartstid inte märkbar.

Den stora vinnaren i Fedora 16 är systemadministratören och speciellt om du arbetar med molnet och virtualisering. Numera hittar du nämligen molnmjukvaran Openstack i mjukvaruarkivet. Openstack är ett öppet ramverk som låter dig sätta upp ett elastiskt datacenter, precis som Amazons Elastic Cloud. Openstack har i sig inget grafiskt administrativt gränssnitt men det problemet tacklas i webbaserade Aelous Conductor, som också är en av nyheterna i Fedora 16.

Aelous Conductor är ett webbaserat gränssnitt som klarar av att administrera ett flertal olika molnarkitekturer, däribland Amazon ec2, Eucalyptus och Openstack. Aelous använder Red Hat-utvecklade gränssnittet Deltacloud som kan sägas vara minsta gemensamma nämnaren för molnmjukvara.

Ytterligare intressanta nyheter i Fedora 16 är Hekafs som är ett filsystem gjort för molnet. Fedora presenterar Hekafs som en molnklar version av Glusterfs, ett filsystem speciellt utvecklat för klustring. Sedan släppet av Fedora 15 har Red Hat förvärvat företaget bakom filsystemet, Gluster.


Mycket snyggare än Red Hat Enterprise Server men mycket fattigare än Ubuntu.

Flopp på skivbordet
Som skrivbordsoperativ är däremot Fedora 16 en flopp. Uppgraderingen från Gnome 2 till Gnome 3 har väckt stora känslor. Utseendemässigt är skillnaden ett kvantumhopp. Gnome 3 är mycket snyggare med tilltalande ikoner. Hela upplevelsen känns välpolerad. Inloggningen är snygg, lösenordsfönstret när vi varit iväg från datorn och skärmsläckaren gått igång känns äntligen modern. Det är egentligen bara filhanteraren som fortfarande känns lite gammal.

Må vara att Fedora 16 skeppar sin disttribution med den allra senaste mjukvaran men funktionsmässigt tycker vi att Fedora 16 ligger efter konkurrenten Ubuntu. Till skillnad från Ubuntu har inte Fedora lagt ner någon energi på att skapa en snygg mjukvaruinstallerare. Mjukvaruinstalleraren i Fedora är samma gamla trista program som det alltid varit. Pilotfönstret som dyker upp när vi trycker på Windows-tangenten känns också lite fattigare på funktioner än det vi har i Ubuntu.


Mjukvaruinstalleraren i Fedora 16 är inte mycket att hänga i julgranden. Du kan lika gärna använda kommandoprompten.

TechWorlds slutsats
Efter att ha testat Fedora 16 står det klart att den Red Hat-drivna communityn har satt ut siktet på molnet. Majoriteten av nyheterna kretsar kring enklare uppstart och en bättre infrastruktur för cloud computing. Som skrivbordsoperativ ligger däremot Fedora 16 alltmer efter och kommer troligtvis att bli ännu mer ett operativsystem för utvecklare, systemadministratörer och teknikentusiaster som vill testa den senaste mjukvaran.