I vår artikel Fem heta verktyg för utvecklare trampade vi Emacs-trogna ordentligt på tårna. Naturligtvis kom vi inte ostraffat undan.

I kommentarerna dyker flera tips upp om vilka program som inte får saknas i varje utvecklares verktygslåda och visst använder riktiga utvecklare Emacs.

"Nåja, jag är i alla fall en riktig utvecklare som är mest produktiv med Emacs. Emacs har all funktionalitet som artikelförfattaren nämner för att bygga större program. Men inlärningskurvan för Emacs kanske förhindrar användaren att upptäcka alla möjligheter." skriver signaturen Bort som får medhåll av läsaren Uridium.

"Precis som du säger så Emacs en hög och nära vertikal inlärningströskel. Men när man väl tagit sig över den så har jag svårt att se att det finns någon editor för kod som är ens i närhet så bra." svarar Uridium.


Emacs. Används av riktiga programmerare.

Med det sagt kommer flera läsare med förslag på andra verktyg de tycker borde finnas med på listan.

Anders Wallenquist tipsar om Ubuntus utvecklarsajt Launchpad med tillhörande system för versionshantering Bazaar. På Launchpad kan du bland annat lagra din kod, hantera buggar, göra översättningar samt bygga paket för distribution. Till din hjälp har du hela communityn bakom Launchpad.


Launchpad är hemvist till en stor mängd kända projekt. Förutom Ubuntu hittar vi Openstack, Mysql, Inkscape, Zope och Openshot Video Editor.

Ett annat tips på utvecklarsajt kommer från Elias Johansson som tipsar om Bitbucket. Bitbucket erbjuder gratis utrymme både för publika och privata projekt. Privata projekt har stöd för upp till fem stycken bidragande utvecklare utan att det kostar pengar. Till skillnad från Github som bara stöder versionshanteringssystemet git städer Bitbucket både Git och Mercurial.


Vill du inte vara låst till git för versionshantering kan du slänga ett öga på Bitbucket. Bitbucket är ett bra alternativ för de som skapar stängda program och som vill hålla i pengarna.

Vi fick oss också en känga för att ha helt utelämnat traditionella verktyg för Windowsplattformen. Visual Studio, Team Foundation Server, Recharper, Nhibernate, Nh profiler och Ninject är tips som kommer från läsaren Icynick.


Visual Studio är inte att förglömma. Microsoft Windows är trots allt den dominerande plattformen där ute.

Annars handlade 90 procent av kommentarerna om det eviga kriget om vilken editor som är bäst. Emacs eller Vi.


Utvecklaren Alexander Larsson föredrar Emacs.

Alexander Larsson är utvecklare och jobbar på Red Hat. Alexander tillhör skaran som föredrar Emacs.

- Jag kodar i emacs, kompilerar med make i bash och debuggar med gdb. Andra verktyg som jag använder mycket är valgrind, git, bugzilla,sysprof, qemu/kvm och ibland systemtap, säger Alexander när vi frågar vilka verktyg han jobbar med.

Har du några speciell kriterier för de verktyg du jobbar med?

- Inte några speciella annat än att de måste fungera för det jag behöver dom för och att de finns med i min miljö som vanligtvis är Fedora.

Vilken editor föredrar du? Emacs eller Vi?
- Emacs!

Avslutningsvis kan vi lyfta upp en relevant seriestripp som en av läsarna tipsat om. Den kommer från XKCD och ni hittar den här: http://xkcd.com/378/.