Javascripts kortkommanden fick Flash att slå igenom men nu har trenden vänt.

Html5 är en standard under utveckling som stöds av de flesta stora webbläsare och som tillsammans med javaskript och css är på väg att ersätta alla de funktioner du annars hittar i Flash.

Html5 har blivit så populärt att Adobe gått ut med ett internt meddelande att lägga ned utvecklingen av Flash för mobila webbläsare.

Istället kommer Adobe fokusera mer på html5. Stöd för html5 kommer exempelvis byggas in i Adobes verktyg för webbpublicering.

Microsoft verkar också inse att slaget är förlorat. Microsoft utvecklade länge på insticksmodulen för webbläsare Silverlight. Silverlight gör det också möjligt att skapa mer traditionella program som körs via webbläsaren. I Microsofts fall är det språket Dotnet som används.

Senaste versionen av Silverlight är 5 men inga planer finns på någon uppföljare. Mary Jo Foley på Zdnet skriver att flera av hennes kontakter har hört från Microsoft att Silverlight 5 är den sista versionen, det är inte heller säkert om Microsoft kommer släppa servicepackar för Silverlight.

Istället har också Microsoft också valt att fokusera allt mer på html5. Exempelvis har Microsoft dumpat Silverlight i kommande Windows 8. Microsofts gränssnitt Metro bygger exempelvis på html5.

Trenden är positiv för alla utvecklare som kan sluta upp bakom en standard istället för att behöva anpassa programmen kring en proprietär teknik.