Nämn ordet server och de flesta får bilder av stora maskiner eller rackskåp för sin inre syn. Alla utom Apple, vill säga. Deras Mac Mini Server är en mycket liten maskin. Men det är en maskin med ett stort hjärta – och hjärna. Den är fulltankad med teknik som är avgjort bättre än vad som erbjuds i den vanliga Mac Minin.

Det sitter till exempel en fyrkärnig processor från Intel i den och de två diskarna snurrar i 7200 varv per minut, jämfört med 5400 i lillebrodern. Prestanda är godkända, även om fler socklar vore bra.

Den större servermodellen Xserve la Apple ner förra året. Läs mer om det här: Vila i frid Apple Xserve.

Kräver lite extra
De två hårddiskarna kan du välja att använda separat eller raida till 1 eller 0, om du föredrar det. Det kräver lite extra handpåläggning, men fungerar sedan relativt smärtfritt.

Att komma igång med maskinen går snabbt. Verktygen är enkla att jobba med och mycket är förkonfigurerat. Finesser som webbservrar, vpn och central lagring av säkerhetskopior är i regel bara knapptryckningar bort.

Medföljande OS X Server 10.7 är ett bra operativsystem för kontoret. På ytan skiljer sig inte mycket från klientversionen. Det som tillkommer är en uppsättning verktyg som hjälper dig administrera ditt nätverk, till exempel användarhantering, övervakning och profiladministration.

Sitter du på ett litet, Mac-baserat kontor med en pc-server är Mac Mini Server ett självklart uppbyte. Ta bara inte serverstämpeln på för stort allvar – det är inget kraftpaket.

”Endast en processor, dåliga utbyggnadsmöjligheter och begränsade fläktresurser håller tillbaka Minin.”

Extra godis följer med
Dessutom får du med lite extrakomponenter, till exempel en Wikimotor, en e-postserver och kalenderdelning. Vidare finns också hjälpmedel för enklare dela filer med mobila Apple-produkter.

Tyvärr går det inte att ta bort det grafiska skalet. Det känns inte särskilt servermässigt, även om det inte är särskilt många klockcykler och minne som går åt till grafiken. Allt går heller inte enkelt att göra från prompt. Apple vill nog helst att du ska jobba direkt mot maskinen och inte ställa den i en mörk datorhall.

Ännu ett tecken på det är alla de portar som sitter på baksidan av maskinen – du kan ansluta ett halvdussin externa enheter. Mest intressant är thunderbolt-kontakten, som låter dig ansluta ett externt diskskåp och förbättra prestanda.

file sharing

Det är oerhört enkelt att komma igång – fildelningen startar efter bara några få knapptryck.


miniserver

All information om servern har nu samlats i ett enda verktyg – mycket smidigt för nybörjaren.


server

Apple fortsätter skicka med lite ovanligare komponenter, som verktyg för radio och wiki.


server

Givetvis finns Microsofts Active Directory med, men även andra lösningar, direkt ur lådan.

TechWorlds slutsats
Det är svårt att inte tycka om den lilla servern. Trots sitt begränsade omfång klarar den av det mesta som ett mindre kontor behöver. Operativsystemet är också mycket väl lämpat för den uppgiften. Mycket enklare än så här blir det inte att sköta en server.

Men för hårdbelastade, affärskritiska processer känns lösningen tunn på mer än ett sätt. Endast en processor, dåliga utbyggnadsmöjligheter och begränsade fläktresurser håller tillbaka Minin; liksom avsaknaden av redundans. Fast det är inte heller för detta maskinen är avsedd. Använd den på rätt ställe och du har en riktig vinnare.

Fakta

Produkt: Mac Mini Server
Leverantör: Apple
Cirkapris: 7 600 kronor
Operativsystem: Mac OS X Server 10.7
Processor: Intel Core i7-2635QM på 2 GHz
Arbetsminne: 4 GB DDR3, 1333 GHz
Hårddiskar: 2 x 500 GB på 7 200 varv/minut
Trådlös anslutning: 802.11n wi-fi, buetooth 4.0
Övriga anslutningar: 1 x Gb ethernet, 1 x hdmi, 1 x thunderbolt, 1 x sdxc, 1 x firewire 800, 4 x usb 2.0, 1 x 3.5 mm ljud in, 1 x 3.5 mm ljud ut
Mått (h x b x d): 3,6 x 19,7 x 19,7 cm

+Tyst och smidig. Gott om portar. Enkel att jobba med. Prisvärd med tanke på att OS X Server ingår.
- Fläktarna går hårt under last. Inga expansionsmöjligheter internt. Det grafiska skalet går inte att ta bort.

BETYG
Prestanda 10 av 20
Funktioner & finesser 14 av 20
Administration 12 av 20
Expansionsmöjligheter 8 av 40

TOTALT: 60 av 100