Duqu är en mask som sprider sig på nätet och som använder samma typ av tekniker som i Stuxnet, därför kallas den även Stuxnet 2.0.

Säkerhetsforskarna på Kaspersky Lab har som vanligt stuckit kniven i koden för att dissikera den och under den undersökningen kom de fram till att attacken kan ha planerats redan 2007.

En del av attackkoden var nämligen kompilerad redan augusti 2007. Attacken var alltså väldigt noggrant planerad.

- Vi kan inte vara hundraprocentigt säkra på just det datumet men alla andra kompileringsdatum såg ut att matcha attackerna" säger Roel Schouwenberg, säkerhetsforksare på Kaspersky i en intervju med IDG News.

- Vi lutar alltså mot att det datumet är korrekt, fortsätter han.

Schouwenberg lägger till att drivrutinen troligtvis skapades speciellt för Duqu av de som är ansvariga för attacken och inte var någon hyllvara de köpt från annat håll, eftersom drivrutinen inte setts någon annanstans.

Andra forskare har hittat filer bland de som används i Duqu som har datum som sträcker sig bakåt till februari 2008, medan de första attackerna spårades först bakåt till april 2011.

Tror du dig vara smittad av Duqu-masken och själv vill se efter så har ungerska forskare tagit fram ett botemedel. Det läser du i vår artikel "Så stoppar du Duqu-smittan".