När Oracle förvärvade Sun Microsystems ingick legendariska operativsystemet Solaris i affären. Koden bakom Solaris var vid tillfället öppen men Oracle gjorde en kovändning och stängde ner utvecklingen för omvärlden.

Nu har Oracle släppt Solaris 11, sju år efter Solaris 10 och visst är det ett helt nytt Solaris som de visar upp.

Mycket av upplevelsen är hämtad från Linuxvärlden. Istället för att ladda hem ett gäng cd-skivor för vidare installation får vi idag massor av moderna alternativ. Textbaserad eller grafisk installerare, live-skiva, live-usb och virtuell instans som går att köra under Oracles egna Virtualbox är alternativen.


Glöm gamla CDE (Common Desktop Environment) från Unix-världen. I Solaris 11 är det Gnome som gäller. Pakethanteraren är slående lik den vi hittar i Fedora 16.

Installationen är rättfram och är över på mindre än en halvtimme. Solaris ska ha stöd för de flesta drivrutiner och när vi installerade virtuellt i Virtualbox stötte vi inte på några som helst problem.

I Solaris har Oracle skruvat upp säkerheten jämfört med Linux. Exempelvis går det inte att logga in som administrativa användaren root eftersom root ersatts med en roll. Väl inne systemet kan du däremot som en vanlig användare anta root-rollen på vanligt vis med su-kommandot. Sudo går också att använda.

Flirtar med Linuxanvändarna
Gränssnittet i Solaris 11 skiljer sig inte nämnvärt från vilken Red Hat-Linux som helst. Båda operativsystemen använder idag den grafiska fönstermiljön Gnome. I Solaris 11 används Gnome 2.30.2.

I Solaris 11 flirtar Oracle rejält med Linuxanvändarna. Eftersom vissa kommandon skiljer sig mellan Linux och Solaris har Oracle lagt in Linux-kommando från gnu under katalogen /usr/gnu/bin. Vill du alltså ha en mer Linuxlik upplevelse går det bra att omdefiniera path-variabeln så den pekar mot den katalogen.

Mjukvara installerar du från pakethanteraren. Inget märkvärdigt alls. Vad som däremot är nytt är att du via webbläsaren kan gå in på Oracles mjukvarusida för Solaris 11 och ladda ner paket den vägen. Webbläsaren känner av mime-type och drar igång installeraren. Väldigt smart och snygg lösning som vi tycker borde hitta till fler operativsystem under förutsättning att själva hanteringen är säker vill säga.


Här laddar vi hem och installerar Wireshard direkt från nätet. Upplevelsen i Solaris 11 är lika smärtfri som den i Windows, Mac och Linux.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning