Två veckor efter att Microsoft presenterade Windows 8 Developer Preview under sin Build-konferens hade den laddats ner mer än en miljon gånger, och sedan dess har många it-avdelningar fått en hel del att fundera över.
Microsoft har, bortsett från de detaljerade inläggen på Building Windows 8-bloggen, därefter hållit ganska tyst om Windows 8. Avsaknaden av information och alla dessa obesvarade frågor har inte hindrat förhandstestarna från att leverera intressanta observationer om hur Windows 8 kommer att fungera för slutanvändarna.
Det är däremot inte fullt så lätt att få grepp om klientsidan om man ser det hela hur ett företagsperspektiv, särskilt inte om man tittar på förhandsversionen. Microsoft svarar inte på några frågor och det dröjer utan tvekan ett bra tag innan den slutgiltiga versionen dyker upp, vilket innebär att inget är skrivet i sten. Trots det har it-tekniker och utvecklare ändå en del att titta närmare på, och då inte minst Windows 8:s dubbla gränssnitt och stödet för både Arm och Intel.
Ny yta, ny arkitektur
Den första stora förändringen i Windows 8 är dess tvehövdade gränssnitt. Termerna för dessa varierar, men vi väljer att kalla rutgränssnittet för Metro och det andra för Skrivbordet. Det sistnämnda ser ut och fungerar på ungefär samma sätt som i Windows 7 bortsett från att det finns ett svart hål i det nedre vänstra hörnet.
Rutgränssnittet. När du installerar en applikation i skrivbordsgränssnittet händer det ibland att Windows placerar en ruta för appen i rutgränssnittet.
En annan stor förändring i Windows 8 är att det har designats för att kunna köras på både Intel/AMD- och senare Arm-hårdvara. Intelbaserade surfplattor som lanseras under den närmaste tiden kommer att vara rätt så tunga och batterierna kommer inte att räcka särskilt länge.
Arm-baserade plattor kommer mest sannolikt att vara lättare, ha längre batteritid och även ett lägre pris. En dag lär Intel komma ifatt, men under den närmaste framtiden lär merparten av de mest populära surfplattorna vara baserade på Arm-arkitekturer.
Om du har kollat in demonstrationer och läst rapporterna om Windows 8 har du kanske fått intrycket av att Microsoft har skapat ett operativsystem som fungerar på stationära datorer, bärbara datorer och både på Intel- och Arm-surfplattor. Det är delvis sant, åtminstone ur ett marknadsföringsperspektiv, men det finns dock en del problem om man tittar på detaljerna.
Vi har börjat ana en del besvärliga problem som är ett resultat av att man har mixat arkitekturer och operativsystem – och då särskilt sådana problem som företagsutvecklare och it-tekniker kommer att stöta på.