Världens genom tiderna mest säljande hemdator lanserades 1982. Receptet till framgång var en perfekt balans av bra komponenter till rätt pris. Visserligen var Commodore under 1980-talet duktiga på att kränga sina hemdatorer med tv-reklam, men det var den kraftfulla hårdvaran och det låga priset som gjorde Commodore 64 oemotståndlig för de stora massorna. Så här kunde en datorreklam se ut i mitten av 80-talet:

Komponenterna var byggda för nya arkadmaskiner, men kom i stället att förpackas i samma bulliga format som föregångaren Vic-20. Resultatet blev världens genom tiderna mest säljande hemdator. När Commodore International var som störst hade man mellan 30 och 40 procent av marknaden för hemdatorer. Totalt sålde Commodore 64 mellan 12,5 och 17 miljoner enheter.

En annan viktig orsak till C64:ans enorma popularitet var det stora utbudet av spel. Det släpptes tusentals officiella titlar och ännu fler olicenserade titlar. Kommer du ihåg några av de största spelen?

Commodore släppte flera modeller efter 64:an men ingen var i närheten av samma försäljningssiffror. Efter flera felsatsningar (främst Amiga CDTV) i slutet och början av 90-talet gick Commodore i konkurs 1994.