I Jönköping inleds nu vinterns upplaga av Dreamhack – lan-partyt som innehar världrekordet med 13 292 uppkopplade enheter på samma nätverk. I år räknar arrangörerna med att den siffran höjs till cirka 20 000 enheter.

För att möta anstormningen av ännu fler deltagare har ett 50-tal personer från Telia, Cisco och Dreamhack sedan i somras snickrat på ett nytt, förbättrat nätverk. En supersnabb förbindelse mellan Jönköping och Stockholm låter nu Dreamhacks deltagare dela på hela 120 gigabit per sekund, vilket är världens snabbaste internetförbindelse. Förra året låg uppkopplingen på 20 gigabit per sekund.

Med den nya hastigheten kan du enligt Cisco ladda ner en långfilm på 47 tusendelar av en sekund eller förse nästan alla stockholmare med strömmad musik.

- 120 gigabit per sekund är kolossalt snabbt men data- och videotrafiken på internet växer kraftigt och likaså behoven av bredband. På Dreamhack ger vi ett smakprov på framtidens näthastigheter, säger Jonas Malmgren, försäljningschef på Cisco.

Fibernätet kommer från Telia, medan nätverksutrustningen kommer från Cisco. Kärnan i nätverket är två routrar av världsklass, nämligen Ciscos CRS-3. En fullt utrustad sådan har en maxkapacitet på 322 terabit per sekund.


Ciscos crs-3 på plats. Foto: Daniel Nilsson/Dreamhack 

Dreamhack är förstås ett ypperligt tillfälle för alla inblandade att visa vad tekniken presterar i ett skarpt läge, så kapaciteten kommer inte bara att finnas för syns skull. Deltagarna uppmanas nämligen att belasta nätverket så mycket som det bara går i ett världsrekordförsök i just kapacitetsutnyttjande.