Det var på Ubuntus senaste utvecklarkonferens som Canonicals grundare Mark Shuttleworth lyfte upp ett av deras framtida projekt - Ubuntu TV.

Projektet som drivs både av utvecklare från Canonical och fristående programmerare befinner sig i en tidig fas där de första skisserna håller på att tas fram.

Ubuntu TV kan komma bli en självständig distribution som är kapabel att ta in webbtv-kanaler. Distributionen kan även komma att ersätta den vanliga mjukvaran i en tv.

En färdig lösning ligger däremot långt fram i tiden. Alan Bell som är involverad i arbetet säger att han inte tror det är stor skillnad på ett vanligt mediacenter och den mjukvara som finns i en tv när Ubuntu 14.04 släpps. Än så länge befinner sig alltså Ubuntu TV i sin linda.

Vilka tekniker som kommer användas är heller inte fastslaget, men mycket tyder på att språket Qt och QML kan komma användas. QML är ett Javascript-baserat språk med bindningar till Qt som gör det enkelt att skapa snygga gränssnitt relativt snabbt och med lite kod. Qt används i Unity2d där ramverket ersatt gtk+.

Projektet finns på http://launchpad.net/~ubuntu-tv och har redan samlat ihop hundra aktiva medlemmar.