Windows 8

Windows 8 för Arm-processorer kommer att släppas i slutet av 2012 och i juni 2013 får vi se de första bärbara datorerna baserade på den nya kombinationen. Det hävdar källor inom datorindustrin som har varit i kontakt med Digitimes.

Källorna påpekar också att tillverkare som använder Arm-processorer satsar hårt på Windows 8 för Arm, och hoppas på att plattformen ska kunna deras öka andelarna på marknaden för surfplattor samt hjälpa dem att sig in på marknaden för bärbara datorer. Den sistnämnda domineras som bekant av Inteldatorer.

Tillverkare såsom Nvidia och Qualcomm har vässat sina Arm-baserade processorer under den senaste tiden, både när det gäller prestanda och energiförbrukning. Om dessa kan matchas med Windows 8 på ett bra sätt finns det all anledning för Intel att känna en viss oro.

Intel är dock på gång med sina Ivy Bridge-processor som kommer att tillverkas med 22-nanometersteknik, och under 2013 släpper de Haswell-baserade modeller med än mer avancerad teknik. Frågan är vad Arm-lägret då kan kontra med.