Firefox 11 som än så länge befinner sig på utvecklingsstadiet kommer få full tillgång till hårdvaran i din mobiltelefon, det skriver Firefoxutvecklaren John Hammink i ett inlägg.

Gränssnittet är däremot inte Firefox-specifikt utan kommer från w3c. Webbläsaren kommer bland annat kunna använda telefonens inbyggda kamera, kontrollera batteristatus, skicka sms-meddelanden och vibrera.

De nya gränssnitten gör det möjligt för webbutvecklare att skapa en helt ny typ av webbapplikationer.

Genom att göra gränssnittet mot kameran tillgängligt kan det alltså bli ännu enklare att ta en bild eller video som sedan direkt publiceras på nätet.

Gränssnittet för vibratorfunktionen gör det möjligt att skriva html-kod som till exempel upplyser dig om när du fått svar i en forumtråd eller någon har skickat dig ett meddelande.

En annan nyhet i Firefox 11 är stöd för protokollet spdy. Spdy är en variant på http, fast dubbelt så snabbt. Protokollet som utvecklas av Google gör det möjligt att ta emot flera trådar med data över en och samma anslutning, exempelvis både text och bilder i samma dataström. Spdy är krypterat med tls och komprimerat med gzip.