gplv2-graf

Gplv2 har tappat över 25 procent på bara fyra år. Trenden för alla gpl-baserade licenser är också på nedgång. Källa: www.blackducksoftware.com

Gratis är gott, men när motprestationen är att du själv måste öppna din kod och dela med dig av dina företagshemligheter är det plötsligt allt fler som hoppar över den fria lunchen.

Strider mot andan
Android, Iphone, Ipad, Google, Facebook, Amazon EC2 – alla är de exempel på kända öppen källkodsbaserade produkter, företag eller tjänster vi i dag tar för givna. Vad de också har gemensamt är att de är preparerade med proprietär mjukvara som gör det omöjligt för en konkurrent att kopiera produkten rakt av – i strid mot andan bakom öppen källkod.

Extra knepigt blir det när allt fler tjänster körs i molnet. Ett tydligt exempel är Googles sökmotor. Plattformen bygger på öppen källkod, men hur sökalgoritmerna är utformade är en hemlighet lika väl bevarad som receptet på Coca-Cola.

Licensen kvittar
När vi slutar distribuera mjukvara på ett traditionellt sätt och i stället använder tjänster via en webbläsare spelar det plötsligt ingen roll om tjänsten bygger på licensen General Public License, GPL.

När Richard Stallman skrev första versionen av GPL 1989 var tanken att alla utvecklare skulle ha rätt att fritt kopiera, distribuera och ändra i mjukvara licensierad under GPL. I gengäld skulle utvecklaren ge samma rättighet till sina användare.

Tanken bakom GPL är god, men i praktiken har licensen slutat fungera och trenden är tydligt nedåtgående. Siffror från Black Ducks Open Source Resource Center visar att antalet projekt som väljer GPL har minskat från 58 procent i juni 2008 till 42,62 procent idag, alltså ett tapp på över 25 procent på bara fyra år. Gpl är däremot fortfarande den dominerande öppna licensen och har ett klart försprång över andraplatsen som innehas av MIT License på 11,45 procent.

Explosionen av appar till mobiltelefoner flyttar också fokus från öppen källkod, och rättssituationen är inte helt klar. Öppna mediespelaren VLC drogs tillbaka från Apples Itunes Store efter påtryckningar från utvecklarna bakom den fria mjukvaran. Motiveringen var att det inte är okej att packa in ett öppet program i Apples system för digitala rättigheter (Digital rights management, DRM) och därmed begränsa friheten för köparen av mjukvaran.

Magnus Hagander
Magnus Hagander, Redpill Linpro.

Påverkar friheten
Magnus Hagander jobbar på Redpill Linpro och är en av utvecklarna bakom öppna databasen Postgresql. Han menar att webbaserade program kan ses som ett hot mot GPL-program eftersom de påverkar en del av de friheter som definieras i licensen.

Han håller däremot inte med om att öppen källkod i sig skulle vara på nedgång.

– Nej, enligt vad jag har sett så ökar fortfarande öppen källkod kraftigt. Både utifrån vad jag hört i diskussioner i olika communitys, och även av erfarenhet från Redpill Linpros kunder, säger Magnus Hagander.