Intune kan enklast beskrivas som en nedbantad variant av Microsoft System Center Essentials som görs enkelt tillgänglig för alla via en webbläsare. En stor fördel med molnbaserade produkter som Intune är att du inte behöver installera eller underhålla någon egen infrastruktur för tjänsten.


När du loggar in i Intune möts du av en översiktsvy där du ser den viktigaste informationen.Skydd på köpet

Vi registrerar oss för en gratis testperiod på 30 dagar och får efter några minuter ett mejl med en länk där vi loggar in. Vi laddar hem en liten klientprodukt som vi installerar i en Windows 7-klient och får Forefront Endpoint Protection på köpet.

Vi ser i Intunes webbkonsol att det fylls på med information om vår klient. Efter bara några minuter är allt på plats och vi kan börja skapa rapporter om hur våra klienter är bestyckade.

En stor nyhet i Intune 2.0 är möjligheten att distribuera egen mjukvara. Vi laddar upp en installationsfil och anger vilka kommandoradsväxlar den ska installeras med – en mycket elegant lösning.


En stor nyhet i Intune 2.0 är möjligheten att distribuera egen programvara. Som vi ser här kan man skicka med olika kommandorads-växlar som kanske behövs för att genomföra en automatisk installation.I Intunes klientdel kan användaren enkelt göra en virussökning eller be en administratör ta över skärmen för att få hjälp.Vi testar också fjärrhjälpsfunktionen genom att klicka på en länk i klientprogramvaran för Intune. När någon behöver hjälp får vi nu direkt upp en knapp i administrationsgränssnittet, och genom att klicka på den tar vi efter användarens godkännande över hans eller hennes skärm och kan hjälpa till med problemet.

Lätt att hålla avtal

Intune innehåller också möjlighet att ange vilka patchar som ska installeras på klienterna, och vi kan ladda upp information om vilka licensavtal vi har, så att vi lätt kan följa upp att vi inte överskrider några gränser.

Klienterna kan delas in i olika grupper, ungefär som organizational units i AD, för att olika klienter ska kunna få olika inställningar eller produkter tilldelade.


Fjärrhjälpsfunktionen gör det snabbt och smidigt för administratören att hjälpa en användare.

TechWorlds slutsats:

Vi kan förstås inte hjälpa att jämföra Intune med de möjligheter vi har att konfigurera klienter med SCCM eller GPO i AD eller övervaka dem med SCOM, och då bleknar Intune betänkligt i jämförelse. Men med tanke på att vi får en hygglig lösning som är oerhört mycket bättre än ingenting till ett ganska lågt pris så är vi ändå nöjda.

Att få alla dessa funktioner utan att behöva underhålla en egen serverlösning för det är förstås oerhört skönt. Vi får dessutom rätten att köra Windows 7 på klienten vilket måste vägas in i bedömningen av priset.

Vi vill också understryka att Intune kommer att växa till sig framöver. Microsofts produktchef för Intune, Eric Main, skrev nyligen på en blogg att lösningen i framtiden kommer att innehålla fler funktioner än de traditionella produkterna SCCM och SCOM.
Det är en intressant utveckling som verkligen visar att molnet är här för att stanna.

FAKTA

Produkt: Intune version 2.0
Tillverkare:Microsoft
Typ: Molnbaserad klienthantering Tillverkare:Microsoft
Administration:Webbgränssnitt
Klientstöd:Windows XP, Windows Vista och Windows 7 Ladda hem här:tinytw.se/intune2
Pris:101,25 kr/ klient och månad (inkluderar licens för Windows 7 Enterprise)

+ Mycket enkel installation.
Du slipper hantera någon infrastruktur alls.
Möjligt att distribuera egen programvara.
Prisvärd lösning – licens för Windows 7 ingår i priset.
- Fortfarande mycket som inte kan hanteras.
Kan ej utforma egna rapporter.

TechWorld rekommenderar BETYG
Installation: 10 av 10
Administration: 20 av 25
Rapportering: 20 av 25
Rapportering: 25 av 40

TOTALT: 75 av 100