Egentligen borde det vara genant. Att fixa stödet för multitouch på Linux har tagit betydligt längre tid än väntat.

Anledningen är däremot inte konstig. Avancerade pekgränssnitt kräver att utvecklare på en rad olika nivåer, kärnutvecklare, hårdvaruutvecklare, grafikutvecklare och applikationsutvecklare drar åt samma håll.

Fönstermiljön KDE har till exempel redan för två år sedan visat upp en fungerande variant där du kan manipulera bilder och program med fingrarna på ungefär samma sätt som i Apples Ios och Microsofts Surface - vad som däremot inte framgår i videon är att demonstrationen gjordes på Windows och inte Linux. Anledningen var att Linux inte stödde programmeringsspråket Qts gränssnitt för multitouch.

Nu har däremot proppen lossnat och det rejält. Stödet i hårdvaran och Linuxkärnan finns där och nu har även grafikmotorn X.org uppdaterats med de nödvändiga fixarna för MPX (Multi Pointer X) och X-Input2 som behövs för att få multitouch att fungera.

Dessutom har Intel redan den här veckan fixat stödet för multitouch i nästa generations grafikmotor, Wayland, som är under utveckling.

Som grädde på moset har Linuxdistributionen Fedora gått ut med meddelandet att stödet för multitouch kommer implementeras redan i nästa version, Fedora 17. Det betyder att infrastrukturen nu ligger där för att skapa tryckkänsliga applikationer utan några fulhack.

De multitouch lösningar du hitills sett på Linux, exempelvis i Ubuntu har varit speciallösningar för just den specifika plattformen. Nu ligger däremot fältet fritt för en helt ny typ av program utan att utvecklaren behöver ta hänsyn till speciallösningar.

Fedora 17 kommer släppas den 8:e maj nästa år.

Ett exempel på vad den nya tekniken kan göra ser du i videon här nedan. I videon ligger Windows i botten men snart blir det alltså möjligt att göra exakt samma sak med en mjukvarustack som är helt öppen.