Det är nu sjätte året i rad som IBM listar upp sin så kallade 5 in 5-lista – alltså fem innovationsområden som inom de närmaste fem åren kommer att betyda mycket för mänskligheten. Inte helt oväntat driver IBM förstås en hel del forskning på dessa områden.

Människan som kraftkälla
Utrustning som kan generera elektricitet utifrån kroppens rörelser eller värme väntas snart bli användbara på allvar, exempelvis för att driva sensorer eller ladda batterier.

Biometrisk säkerhet
Vem behöver lösenord när det går att ta fram teknik som avgör din identitet utifrån biometriska data? För att garantera säkerheten krävs ett flertal källor, så som ögonscanning, fingeravtryck, ansiktsigenkänning och röstprov.

Tankeläsning
Redan nu finns flera system som externt kan läsa av våra hjärnvågor. Inom fem års tid menar IBM att tekniken har mognat nog för att användas både av spelbranschen och för medicinska ändamål.

Ingen mer digital klyfta
Om fem år väntas 80 procent av världens befolkning ha tillgång till en mobiltelefon, något som samtidigt ger åtkomst till alla möjliga typer av information som kan vara behjälplig i vardagen.

Skräppost blir nyttig post
IBM tror att de mejl vi får om fem år är så skräddarsydda för mottagaren att de inte längre känns som skräppost. Realtidsanalyser kan hålla koll på vad vi är intresserade av och snabbt förmedla det till oss.

Visst är det en hel del önsketänkande i den här typen av spådomar men en titt i backspegeln visar också att några gamla punkter faktiskt slagit in. Bland annat kan medicinsk hjälp i dag ges på distans, liksom att nanoteknik hunnit tas i drift på många håll. Båda dessa områden togs upp av IBM i deras första lista för sex år sedan.