Html 5 har varit i ropet ett par år och mycket av det som tidigare var löften och specifikationer är idag en verklighet. Den moderna webben erbjuder långt mer avancerad grafik, video och ljud. Men en stor kategori nätanvändare missar den här utvecklingen helt, nämligen en majoritet av Internet Explorer-användarna.

En färsk undersökning från företaget Chitika visar att 99% av Chrome-användarna kan ta del av 2d-grafik, 3d-grafik, ljud, video och geografisk positionering med hjälp av html 5. Motsvarande siffra för Internet Explorer-användare är 26%.

Förklaringen ligger till stor del i äldre versioner av Internet Explorer som har ett mycket begränsat eller obefintligt stöd för html 5. Internet Explorer 9 ligger mycket bättre till men användare som kör Windows XP kan inte uppgradera till den utan får nöja sig med version 8 eller byta till en annan webbläsare. På samma sätt kommer Windows Vista-användare vara fast med Internet Explorer 9.

En annan del av förklaringen är Chromes automatiska, tysta uppdateringar som ser till att dess användare får del av nya html 5-funktioner i samma takt som de implementeras. Firefox får snart också tysta uppdateringar och nyligen annonserade även Microsoft att nyare versioner av Internet Explorer också kommer att få tysta uppdateringar.