Vill du lägga vantarna på vad som troligtvis blir världens billigaste dator så har du snart chansen.

Raspberry Pi är en komplett enkortsdator, kapabel att spela videoströmmar med bluray-kvalitet och den är inte större än ett kreditkort.

Raspberry Pi kommer säljas i två modeller. Den enklare modellen kommer kosta 165 kronor (25 dollar) och den lite mer avancerade modellen med en fast ethernetport kommer kosta 230 kronor (35 dollar).

Annars är antalet hårdvaruutgångar blygsam. Du hittar en port för hdmi, ljud via en standard 3,5 millimeters plugg.

Strömförsörjningen sker via 5 volts micro-usb.

Kretsuppsättningen baseras på Broadcom bcm2835 bestyckad med en arm-processor arm1176jzfs som snurrar i 700 megahertz. Videocore 4 gpu står för grafiken och spelar upp h.264 i upp till 40 megabit per sekund. Grafikprocessorn har även stöd för Opengl es 2.0 och Openvg.

Olika operativsystem stöds men alla är Linuxbaserade. Debian, Fedora och Arch Linux stöds från start. Ubuntu var tänkt att stödas men på grund av kompatibilitetsproblem med nya Ubuntu-versioner och den arm-processor som Raspberry använder så kommer stödet dröja.

Minnet som endast är på 256 megabyte kommer däremot innebära en begränsning för vilket operativsystem du kommer kunna köra. Inga planer finns på att stöda varken Android eller Windows 8 eftersom de anses för minneskrävande.

Operativsystemet startar du upp på ett vanligt minneskort av sd-typ.

Kringutrustning som mus, tangentbord och externa hårddiskar får du ansluta via en usb-hubb som du kopplar in i enheten eftersom endast en usb-port finns. Tänk på att externa enheter då kan kräva separat strömkälla.

Tillverkningen startar upp i slutet av den här månaden och tanken är att Raspberry Pi kommer skeppas över hela världen. Initialt kommer antalet enheter att begränsas till en per person.