Det är i en intervju med Infoworld som Canonical, företaget bakom Linuxdistributionen Ubuntu, avslöjar att hon räknar med offentliggöranden senare i år som rör Ubuntu på surfplattor.

Surfplattor är ett område som idag domineras av Googles operativsystem Android och Apples operativsystem IOS.

Enligt Jane Silber kommer Ubuntu direkt konkurrera med både Android och IOS.

Ubuntus konkurrenskraft, enligt Silber, ligger i Ubuntus karaktäristiska plattform, hur industrin fungerar och folks ökade medvetenhet om hur både Apple och Google bygger murar runt sina lösningar.

Silber pekar på att Ubuntu har under de senaste året byggt upp sitt mjukvarucenter och skapat verktyg för utvecklare som gör det enkelt att snabbt få ut sina program till användarna.

Silber öppnar även för möjligheten att använda Ubuntu som operativsystem för smarta telefoner, även om hon medger att det ligger avsevärt längre bort i tiden.

Ubuntu har sedan tidigare utvecklat sitt eget gränssnitt för touch-gränssnitt som de kallar för Utouch. Sedan dess har däremot Linuxutvecklarna jobbat ikapp och implementerat äkta stöd för multitouch direkt i både Linuxkärnan, grafikmotorn X.org. Multitouch finns också på experimentstadiet i grafikmotorn Wayland, som ses som efterträdaren till X.org.

Även KDE arbetar på en specialversion av sin fönstermiljö som är anpassade för surfplattor.