Techworld har tidigare publicerat uppgifter om att Windows 8 kommer att levereras med ett nytt filssystem med namnet refs. På Microsofts blogg Building Windows 8 har företaget nu äntligen lagt ut officiell information om filsystemet.

Refs, som står för Resilent File System, kommer enbart att ingå i Windows 8 Server. Däremot fungerar det tillsammans med Storage Spaces, det vill säga den funktion i klientversionen av Windows 8 som skapar lagringspooler för användning av flera olika maskiner.

Precis som tidigare filsystem introducerade av Microsoft implementeras refs i olika steg. Till att börja med ska det användas för lagring i Windows Server, därefter även för lagring i klientversioner och slutligen också som bootvolym.

I grund och botten bygger refs på ntfs. Den stora skillnaden mellan de två är att det nya filsystemet använder en ny motor för att implementera strukturer på disken, såsom Master File Table, som representerar filer och mappar.

Du som vill grotta ner dig i precis alla detaljer kring refs kan med fördel surfa in på Building Windows 8-bloggen och ta del av Steven Sinofskys inlägg som publicerades den 16 januari.