Simplelink wi-fi cc3000 är hörnstenen i Texas Instruments nya trådlösa kretsfamilj som låter nästan vilken pryl som helst koppla upp sig till internet. Bild: Texas Instruments

Antalet internetuppkopplade elprodukter blir allt fler, men hittills har de krävts ett visst mått av processorkraft i enheten för att kunna ansluta sig och sköta kommunikationen.

Den nya kretsfamiljen Simplelink från Texas Instruments ska nu ha integrerat alla nödvändiga komponenter i samma enhet för att minimera belastningen på processorn. Större delen av mjukvaran hanteras med andra ord av själva nätverksretsen.

Med låg effektförbrukning och krav på blygsamma 6 kilobyte flashminne och 3 kilobyte arbetsminne bör lösningen passa en hel rad nya produkter som tidigare inte kunnat koppla upp sig.

Wifi-modulen cc3000 mäter 16,5 x 11,5 millimeter och det finns även kretsar för zigbee, 6lowpan respektive ant-protokollet. Ett utvecklingskit kostar från cirka 1400 kronor utan moms.

Genom att dessa kretsar kan göra traditionella hushållsprodukter och andra enheter uppkopplade menar Texas Instruments att uttrycket internet of things en gång för alla är på väg att förverkligas.