Två gånger om året släpps en ny version av skrivbordsmiljön KDE och nu är det dags igen.

KDE 4.8 bjuder inte på några direkt banbrytande nyheter men kan ändå ses som en stabil uppgradering.

Funktionerna för strömbesparing har vuxit upp. Tre fördefinerade profiler ser till att du utnyttjar batteriet så effektivt som möjligt: Ansluten till elnätet, batteriet utnyttjas, låg nivå i batteriet är nivåerna som bestämmer hur mycket kräm dina applikationer får.

En nyhet är säkerhetstjänsten Ksecretservice som lagrar dina lösenord i en central databas. Tjänsten kan liknas vid den lösenordsdatabas du har i din webbläsare fast i det här fallet handlar det om lösenord för vanliga applikationer.

Gränssnittet i KDE har också gjorts om för att bättre passa surfplattor. Läs "Så ska KDE slå sig in bland surfplattorna".

Prestandaförbättringar har gjorts i filhanteraren Dolphin, Kmail har fått flera buggfixar och KDEs motsvarighet till Google Earth, Marble, kan integreras med skrivbordet tack vare en insticksmodul.

Nyfikna som vill testa KDE 4.8 så fort som möjligt kan göra det via Linuxdistributionen Arch Linux. Kubuntu har också ett mjukvaruarkiv du kan lägga till manuellt och uppdatera ifrån. Är du mer konservativ kan du vänta tills april då Kubuntu 12.04 släpps som då rymmer KDE 4.8. Fedora 17 som kommer en månad senare förväntas också släppas med KDE 4.8.