Spanska regionen Extremadura är så långt ifrån Silicon Valley du kan komma. Jordbruk och svinuppfödning är största inkomställorna och med en dryg miljon invånare står de för endast 2,5 procent av den spanska befolkningen.

Ändå är Extremadura känd inom öppen källkodskretsar eftersom de var en av de första regionerna i världen med att implementera Linux i offentliga datorer.

Linuxdistributionen kallar de för Linex och är en anpassning av Debian. Linex har sedan många år tillbaka rullats ut på skolor och sjukhus och nu känner sig Extremadura redo för att ta steget fullt ut.

Nu ska resterande publika datorer bytas ut till Linux och Linex. Totalt handlar det om 40 000 datorer som ska byta operativsystem. Alla kommer att använda Linux, även de styrande i respektive provins.

Majoriteten av de 40 000 datorerna kommer rullas ut under tre månader. Efter det kommer kontoren i Mérida, Cáceres och Badajoz installeras med Linex. Till slut kommer resterande småkontor över hela Extremadura att skifta till Linex.

Extremaduras ansvarige Teodomiro Cayetano López säger i ett pressmeddelande att anledning är en unifiering av den mjukvara som används inom den offentliga administrationen.