Att säga att KDE-projektets senaste släpp av mjukvaran Owncloud 3.0 bara har med fildelning att göra skulle vara att göra det för enkelt för sig.
KDE som vi vanligtvis främst förknippar med skrivbordssviten KDE SC och som nyligen släppte version 4.8, håller i projektet Owncloud på att helt omlokalisera till nätet. Owncloud håller på att bli ett komplett operativsystem som körs i din webbläsare.
KDE skriver själva att Owncloud lämpar sig för att spara, synkronisera och dela filer med andra från din egen miljö men du kan även arbeta direkt med filerna genom webbläsaren. Du hittar bland annat ett fotogalleri och du kan läsa pdf-filer utan att du behöver några tillbehörsprogram.
Med en helt ny textredigerare, eller kanske mer korrekt beskrivet ordbehandlare, kan du både redigera texter och programmerera. Ordbehandlaren har stöd för syntax highlighting för 35 programmeringsspråk, dra-och-släpp, automatisk indentering, kodihopfällning. Redigeraren klarar även av att kontrollera att kod skriven i Javascript, Coffee och css har rätt syntax. Ordbehandlaren ska se ytterligare förbättringar i kommande versioner och även klara av att hantera mer avancerade filformat som Microsofts docx och det öppna filformatet odt.
Owncloud 3 får även en helt egen appbutik öppen för utvecklare. Utvecklare kan skriva program för Owncloud, ladda upp dem på apps.owncloud.com. Owncloud-användare kan därefter välja att installera programmen direkt i Owncloud.
Andra förbättringar är bättre integration med externa program som exempelvis en katalogtjänst och det ska även gå att integrera lösningen med Microsofts Active Directory. Det ska även gå att integrera med externa grupprogramvaror som webbmail. Redan nu har däremot Owncloud en kontaktlista där du kan lagra information om dina vänner och affärsbekanta. Kontaktboken kan kompleteras med bilder och det är också möjligt att exportera den.
Owncloud skulle mycket väl kunna vara ännu en stängd molntjänst på nätet men hela idén bakom projektet är att koden ska vara öppen och du ska ladda hem och installera den på din egen server, därav namnet Owncloud. Projektet är relativt nytt och har bara två år på nacken. Koden, en webbaserad demonstration och mer information hittar du på deras officiella sajt http://owncloud.org.