Vårens version av Linuxdistributionen Fedora har nu gått in i den fas då det inte längre är möjligt att lägga till nya funktioner. Istället måste utvecklarna fokusera på att implementera vad de lovat.

Listan för nyheter i Fedora 17 rymmer ett femtiotal punkter och vi ser att stora förändringar är på gång. Bland annat kommer utvecklarna att strukturera om filerna och lägga alla binära filer under katalogen /usr. Flytten innebär att det kommer räcka med en monteringspunkt i de fall du vill dela på filsystemet mellan flera virtuella maskiner, det blir också betydligt enklare att ta en ögonblicksbild med btrfs och kunna "backa bandet" om problem skulle uppstå. Utvecklarnas förhoppning är att fler Linuxdistributioner kommer ta efter.

Multitouch kommer implementeras fullt ut och innebär att utvecklare kan bygga nya, spännande gränssnitt som tekniken erbjuder. Båda ramverken som används i Gnome och KDE (gtk+ respektive Qt) har förberett sig på tekniken.

Fedora 17 kommer också rymma det nya administrativa gränssnittet till nysläppta Red Hat Enterprise Virtualization 3.0. Projektet heter Ovirt och innebär att du enkelt kan sätta upp en server för både server och desktopvirtualisering. Hela projektet Openstack kommer också implementeras.

Populära skriptspråket php ska uppdateras till 5.4. En av de främsta nyheterna i php 5.4 är en inbyggd webbserver som underlättar betydligt för utvecklaren under utvecklingsarbetet.

Planerna visar att Fedora 17 kommer skeppas med efterlängtade ritprogrammet Gimp 2.8. Gimp 2.8 har fått en ny layout som tar efter Photoshop i stil och utseende.

Fedora 17 ser också ut att bli första version där filsystemet btrfs används som standard. Vi väntar bara på att chefsutvecklaren bakom btrfs färdigställer verktygen för felkontroll (fsck) nu i februari. Nuvarande standardfilsystem ext4 har däremot också fått sig en uppryckning och stöder volymer på hela 100 terabyte tillskillnad från 16 terabyte i dagsläget.

På det stora hela ser Fedora 17 ut att bli en solid uppdatering med väldigt många och stora nyheter som innebär rejäla kliv framåt både på skrivbordet, serversidan och virtualisering. Fedora brukar vara först med ny teknik. Övriga Linuxdistributioner brukar hänga på något halvår, år senare.

Fedora 17 är planerad att släppas skarpt den 8:e maj men historien har visat att de brukar försenas en, två veckor.