It-världen är minst sagt föränderlig. Nya tekniker blommar upp varje dag, men merparten är tyvärr inte särskilt långlivade. Vilka av dagens framväxande innovationer som är tillräckligt nyskapande och användbara för att hålla i långa loppet är omöjligt att säga, men vi har ändå försökt förutspå dem som vi tror har långt till bäst före-datum.
Vi har valt att lägga fokus på sådant som är intressant för företag. Våra urvalskriterier är snarare subjektiva än objektiva, och bygger på många års erfarenhet av produkttester.
Med andra ord är den här listan baserad på vårt kollektiva omdöme och inte någon magisk formel.

Html5

Visserligen har html5 en hel del gemensamt med äldre html-versioner, men den nya kan användas för betydligt mer avancerade uppgifter. Den lokala datalagringen, canvas-taggen och video-taggen ger helt nya möjligheter. Html5 websockets-specifikationen definierar dessutom en ny metod för kommunikation i full duplex i händelsedrivna webbappar.
Adobes beslut att avsluta utvecklingen av mobila Flash är något som verkligen talar för html5. Helt plötsligt uppstod det ett stort tomrum för video, spel och animerat innehåll. En hel sektor inom webbutvecklingsindustrin tvingas nu tänka om i samband med flytten från Flash till html5. Det här innebär en mycket omvälvande förändring för webbutvecklarna.
Hypervisors på klientsidan

Konventionella verktyg för skrivbordsvirtualisering har varit problematiskt av två olika skäl: De kräver en konstant uppkoppling mellan klient och server, och servern måste vara tämligen kraftig för att köra alla dessa virtuella skrivbordsmaskiner.
En hypervisor på klientsidan löser det problemet. Den installeras på en vanlig stationär
eller bärbar dator och utnyttjar klientens egen processorkraft. En användare kan ta med sig en ”virtuell företagsmaskin” som innehåller operativsystem, applikationer och personliga inställningar i sin bärbara dator. Den virtuella maskin-en är separerad från allt annat som kan köras på datorn, som till exempel skadliga program som någon råkat ladda ner.Kontinuerliga byggverktyg

Jenkins och Hudson är två exempel på kontinuerliga integrationsservrar (continuous integration servers) som alla skickar kod genom en ständig ström av tester. När ett sådant verktyg skickat ett mejl gällande fel i den kod som du just kontrollerade för tio sekunder sedan är den inte ute efter att trycka ner dig. Den försöker bara få oss alla att sträva mot samma mål.
Det finns åtminstone 400 publika tillägg för Jenkins och ett enormt antal hack runt om på företagen. Många av dessa integrerar med hanteringssystem för källkod såsom Git, eller bygger färdig kod med hjälp av ett annat språk, till exempel Python.


Säkerhet i en krets

Trusted platform module (tpm) från Trusted Computing Group (TCG) var den första riktigt populära kretsen som kunde gå i god för säkerheten hos både hårdvara och bootsekvens. Den har använts av många ledande företag inklusive Apple och
Microsoft, och utgör ryggraden i Microsofts Bitlocker Drive Encryption-teknik och den kommande uefi-arkitekturen för säker datorstart i Windows8. I år har Intel kombinerat tpm-kretsen med ett hårdvarubaserat hypervisor-lager för att skydda boot-sekvenser, minne och andra komponenter. Alla mjukvaruutvecklare kan dra nytta
av det här.
Inte heller TCG har legat på latsidan. Den senaste specifikationen för deras tpm-krets erbjuder numera en hårdvarubaserad autentiseringstoken. Det innebär att du kan lagra ett smartcard-certifikat i en tpm-krets tillsammans med andra

digitala certifikat.


Ersättare för Javascript

Javascript är visserligen en stor succé, men ändå vill många byta till något annat. Vissa vill bygga helt nya språk som fixar alla brister i Javascript, medan andra försöker hitta metoder för att konvertera egen kod till Javascript.
Konvertering av kod är riktigt hett. Google Web Toolkit förvandlar Java till Javascript, så programmeraren behöver bara
kunna ren Java. Lösningen förbättras hela tiden, och Google har nu integrerat det direkt i sin Appengine i molnet.


Distribuerad lagring i blandad miljö

Flashminnets kombination av hög hastighet och låg kostnad gör det till ett utmärkt val för servrars cacheminne, där det ersätter det dyra dram-minnet. Det är även det naturliga förstahandsvalet i san-nät där det ersätter långsamma hårddiskar.
De stora prestandafördelarna med flash har gjort att automatiserad distribution av data i blandade san-miljöer, så kallad storage tiering, är mer tilltalande än någonsin. Alla ledade san-tillverkare erbjuder lagringssystem som kombinerar ssd-diskar och hårddiskar med mjukvara som flyttar de ”hetaste” filerna till den snabbaste

disken.


Apache Hadoop

Apache Hadoop bryter ny mark genom att göra det möjligt för företag att skapa kluster med enkla servrar som kan beta sig igenom många terabyte med ostrukturerade data. Detta för att helt enkelt hitta intressanta mönster att utforska, i stället för att börja med formella business intelligence-analyser.
Man ska dock komma ihåg att Hadoop i grund och botten bara är ett mjukvaruramverk placerat på ett distribuerat filsystem. Man måste skriva program för att processa Hadoop-jobb, utvecklare måste lära sig att förstå Hadoops struktur och dataanalytiker har mycket att lära när det gäller att använda Hadoop på ett effektivt sätt.


Mjukvarudefinierade nätverk

Servrar och lagringsenheter har kunnat dra nytta av mjukvaruabstraktioner med stöd för dynamisk administration, men nätverken är fortfarande statiska och bundna till hårdvara. Mjukvarudefinierade nätverk, eller software-defined network (sdn) som det heter på engelska, är tekniken som kan ändra på det.
Sdn skapar ett mjukvarulager över switchar och routrar som fungerar både som en centralt administrerad kontrollenhet och en plattform för innovation. Det är med andra ord en metod för att ”programmera nätverket”, och det betyder att molnleverantörer och oberoende mjukvaruutvecklare har möjlighet att bygga nya nätverksfunktioner som vi övriga kan dra nytta av.

Avancerad synkronisering


I oktober lanserade Apple Icloud, en molnbaserad synkroniseringstjänst som samordnar bokmärken, dokument, foton och viktiga data mellan användarens IOS-enheter, och i viss mån även till Windowsdatorer.
Microsoft nästa skrivbords-os tar konceptet ännu längre genom att även synkronisera applikationers tillstånd mellan datorer och surfplattor med Windows 8, samt sannolikt även med Windows Phone-telefoner. Den här nya tekniken kommer sannolikt ändra sättet som vi använder datorer avsevärt.


Privata moln

Med ett privat moln kan it-administratörer låna tekniker och arkitekturer som redan är testade av publika molnleverantörer och applicera dessa i sitt eget datacenter. De privata molnen består ofta av många olika delar, inklusive administration av virtualisering och automatisk konfiguration.
Det finns många olika lösningar att välja mellan. En står dock ut från mängden, eftersom den har blivit särskilt populär under de senaste åren. Det är öppen källkod-projektet Openstack, som erbjuder ett grundläggande paket med molntjänster i form av hantering av virtuella maskiner, objektlagring och image-tjänster.