Den första datorn som såldes i en miljon exemplar har i historieböckerna ändå hamnat lite i skymundan av sin efterföljare Commodore 64. Vic-20 var Commodores första riktiga hemdator och började säljas i januari 1981. Något senare lanserades den också i Sverige.


Vic-20 var en av de första datorerna som marknadsfördes direkt som en dator för hemmet. Därför såldes den till skillnad från andra datorer i både varuhus och leksaksaffärer.

Till skillnad från PET, Commodores första försök att skapa en hemdator, såldes Vic-20 inte bara i auktoriserade datorbutiker utan även i vanliga varuhus och en del leksaksaffärer. Detta för att kunna konkurrera mer direkt med den tidens spelkonsoler.

Datorns prestanda var relativt dåligt lämpad för tyngre arbete. Dock var grafik och ljud bra för sin tid och de flesta använde den mestades för spel och skrivuppgifter. Den användes dock även till ekonomirelaterade uppgifter och kalkylblad. Det släpptes hundratals spel, bland annat stööte många på klassiker som Pac-Man och Donkey Kong. Det fanns också tidiga varianter av spel som baserades på Star Wars och Star Trek.

Eftersom Vic-20 var inriktad på hemanvändare kom många datorintresserade i kontakt med den i ung ålder. Entusiaster, som exempelvis Linux-skaparen Linus Torvalds vars första dator var en Vic-20, kunde lära sig att programmera i Basic samtidigt som de på ett enkelt sätt kunde få en inblick i hur en dator var uppbyggd. En annan välkänd herre som inledde sin karriär på en Vic-20 var Theo de Raadt, som senare skapade OpenBSD.


           Bild från walentine.com

Det gavs till och med ut en svensk Vic-tidning med både speltips och skolor i exempelvis Basic, Comal och Assemble. För den äkta nostalgikern så finns massor av gamla datortidningar (bland dem Vic-rapport) inscannade som pdf:er på http://www.stonan.com/dok/

I takt med att Commodore 64, som lanserades lite mer än ett år efter Vic-20, blev allt populärare minskade försäljningen av Vic-20 och Commodore slutade tillverkningen i januari 1985, efter ganska precis fyra år på marknaden. Totalt beräknas Commodore Vic-20 ha sålts i 2,5 miljoner exemplar världen över.

FAKTA:
Modell: VIC-20, VC-20 i Tyskland och VC-1001 i Japan
Tillverkare: Commodore, USA
Ram: 5 kB varav 1,5 kB användes av systemet. Det gick också att köpa till extra ram-kassetter på mellan 8-64 kB.
Operativsystem: Commodore Basic 2.0
Tangentbord: Fullstort med 66 tangenter, 4 funktionstangenter.
Processor: MOS 6502A på 1.0227 mhz.
Display: 176 x 184 pixlar, 16 färger
Anslutningar: Port för kassettspelare, två portar för joystick, composite video, en seriell port (variant av PET:s IEEE-488) för att ansluta diskettenhet eller skrivare.

Commodores reklamfilmer tryckte mycket på spelupplevelsen som Vic-20 erbjöd:

Extra nostalgi:

En hängiven användare av Vic-20 har gjort en kort dokumentär i tre delar där både tekniska funktioner och en hel del program och spel demonstreras. Här finner du allt du behöver veta om den här klassiska maskinen.