Trots att större delen av källkoden bakom både Samsung Galaxy Tab och Ipad baseras på öppen källkod är restriktionerna många. En surfplatta är inte heller som en persondator där den händige relativt enkelt kan byta ut operativsystemet.

Från och med maj blir det ändring på det. Då släpps den öppna surfplattan Spark som du kan göra precis vad du vill med. Plattan presenteras i ett blogginlägg skrivet av Aaron Seigo, utvecklare och känd frontfigur inom kde-projektet.

Spark är en traditionell surfplatta på 7 tum bestyckad med 512 megabyte internminne, fyra gigabyte hårddisk för operativsystemet, plats för sd-kort, trådlöst internet. Processorn är av typen Amlogic arm på en gigahertz. Spark baseras på kinesiska surfplattan Zenithink C71.

Operativsystemet är KDE-baserade Plasma Active men ska gå att byta ut mot vilket annat operativsystem som helst som är anpassat för just den här arm-arkitekturen. Exempelvis ska det gå att installera Android.

Spark är också bestyckad med en webkamera på 1,3 megapixel. Upplösningen är 800x480. Två stycken usb-portar gör att du enkelt kan ansluta extern kringutrustning, som exempelvis tangentbord.

Stöd för 3g och gps kommer tyvärr inte i första rundan men är planerat till kommande versioner. Då ska det bli möjligt att stoppa in ditt eget simkort för trådlös 3g-anslutning. Gps ska också komma.

Utvecklare kommer få den perfekta leksaken. Aaron Seigo rekommenderar att program utvecklas i Qtquick men skriver att Spark även stöder icke-qt-program. Utvecklare kommer även få tillgång till en appbutik som gör det "superenkelt" att distribuera ut programmen till användare. Det kommer även att bli möjligt att sälja program.

Aaron Seigo skriver också att det för närvarande inte är möjligt att köra Android-applikationer i det operativsystem som medföljer men att det är teoretiskt möjligt att paketera Androids java-miljö, Dalvik, för Plasma Active och installera program den vägen. Ingen har däremot ännu vågat ta sig an utmaningen.

Spark ska gå att förhandsbeställas från och med nästa vecka och skeppas över hela världen då första laddningen enheter är klar i maj. Positivt för svenska köpsugna är att europa kommer prioriteras högst.

Priset kommer ligga på ungefär 1900 svenska kronor då enhetspriset är 200 euro.