En vanligt förekommande uppfattning är att Linuxbaserade operativsystem är svårhanterade för vanliga användare.

Ubuntu är en i raden av Linuxdistributioner som gör sitt bästa för att tvätta bort elit-stämpeln och har inlett en rad ansträngningar för att göra operativsystemet snyggt och begripligt.

I andra alfan av vårens Ubuntu-version 12.04, som har kodnamnet Precise Pangolin, har utvecklarna höjt nivån ytterligare.

Systeminställningarna är ett av de områden som håller på att få sig en grundlig genomgång och skiljer sig allt mer från den tidigare fönstermiljön Gnome.

Inloggningsskärmen har också fått en ytterligare ansiktsupplyftning och använder nu samma bakgrundsbild du satt för skrivbordet.

Har du flera skärmar anslutna till din dator kommer du nu få möjligheten att plocka upp pilotskärmen, den Ubuntu kallar för Dash, på den monitor du befinner dig. Menyn till vänster kommer också kunna plockas fram oberoende av aktiv bildskärm.

Ubuntu 12.04 som är en långtidsversion kommer släppas den 26:e april. Redan nu kan du ladda hem och installera andra alfan och följa utvecklingsarbetet den vägen. Länk får du här nedan.

Du kan också se videon nedan som beskriver de senaste förändringarna.