I skrivande stund finns endast en handfull telefoner med Windows Phone 7.5, även kallat Mango, men under de första månaderna 2012 förväntar vi oss en uppsjö av nya modeller.


En telefon med Windows Phone 7.5 är på grund av Microsofts hårdvarukrav alltid snabb och har högupplöst skärm. Men det lär också betyda att den är ganska dyr ‑ HTC Titan kostar cirka 5 000–6 000 kronor.

Vi har testat den första luren som släpptes i Sverige, en HTC Titan, och vi tror att den på många sätt är indikativ för hur en Windows-telefon kommer att se ut och bete sig framöver.

För det första pratar vi om en premium-modell, det vill säga en av de större och dyrare modellerna i smartphone-segmentet. Microsoft ställer nämligen höga krav på prestanda och hårdvara för att licensiera ut Windows Phone till tillverkarna. Det betyder stor skärmstorlek och upplösning, ett visst protokoll- och nätverksstöd, och framförallt hög prestanda. Så räkna med en relativt hög inköpskostnad per klient.

Windows Phone har alltid varit det smartaste valet för integrering i företagets it-miljö, speciellt om den är dominerad av Microsoft-produkter. Här fanns tidigt en funktionell Exchange-koppling och bra klienthantering på distans.

Men Windows Phone blev redan i version 6.5 ett system som mycket mer anpassats för konsumenters användande än för företags, och när version 7 kom var det än mer uppenbart att utvecklingen går åt det hållet. Det har bland annat satsats på sociala nätverk, underhållningsappar och programbutik som kräver Windows Live-konto för tillgång.

Det betyder dock inte att företagsbiten glömts bort, och version 7.5 bjuder på en hel del intressanta nyheter.


Windows Phone 7 och senare versioner tillåter inte att tillverkare gör egna gränssnitt. Man kan ändra färgschema och lägga till egna paneler men det är allt.


Det finns flera sätt att dela information i nya Office för Windows Phone, från molnlagring till traditionell nätverkskoppling och dokumentdelningsplatt-formar som Sharepoint.

Bättre med AD
För det första hittar vi en utökad Active Directory-funktionalitet. Windows Phone hade redan det bästa valet för detta, och med tanke på att Android dras med vissa problem där (det finns AD-klienter, men med begränsad funktionalitet) så har Microsoft nu ett rejält försprång.

Nytt i 7.5 är stöd för Active Directory Rights Management Services (AD RMS), vilket ger möjligheten till ökat skydd av dokument på enheten.

Mer molnkoppling
Office-funktionaliteten är rejält uppgraderat, framförallt stödet för Office 365. Kopplingen till molnet är mer aktiv än tidigare, och ändringar i till exempel kalender och adressböcker uppdaterar snabbare än tidigare och med mer detaljerad information.

Office-programmen var redan bra, och långt mer funktionella än konkurrenterna för Android och Iphone, men de blir i version 7.5 ännu ett snäpp bättre. Nu går det att skapa dokument och spara direkt till Sharepoint Online, vilket ger användaren möjlighet att använda den tjänsten som central dokumentbank oavsett om han eller hon sitter vid skrivbordet eller jobbar i telefonen.
E-postklienten hör till de program som fått de mest matnyttiga uppgraderingarna, till exempel bättre kalenderkoppling och gruppering av e-post i trådade diskussioner.

E-postklienten har fått flera bra nya funktioner och kan nu sägas ha kommit ikapp Gmail. Nu finns trådad meddelandestruktur, så att mejlkonversationer är lättare att följa.

Den som lever i sin e-post-inbox kan glädjas åt en ny funktion som gör skrivbordswidgetar av separata e-postfoldrar, så att man lätt kan bevaka utvalda mejlkategorier och ignorera andra.

TechWorlds slutsats:

På det stora hela är Windows Phone 7.5 ingen monumental förbättring för företaget, eftersom de flesta nyheterna gäller användargränssnitt och konsumentfunktioner.

Men nyheterna är ack så viktiga för att de anställda ska gilla luren och på egen hand lära sig använda systemet. Det innebär ett ”mjukt värde” som spar tid och frustration för it-avdelningen.

FAKTA

Produkt: Windows Phone 7.5
Leverantör: Microsoft
Leveransmedia: Medföljer klienter
Systemkrav, klient: Arm 7
Snapdragon-processor SD8X50, MSM7X30 eller MSM8X55, 480 x 800 skärm med 4 punkters multi-touch, 256 MB RAM, 8 megapixel kamera
Systemkrav, klienthantering på distans: Microsoft Exchange Server 2003/2007/2010
Cirkapris: Säljs ej separat

+ Mycket bra Office 365-stöd.
Förbättrad e-postklient.
Snabbt och smidigt gränssnitt
-
Högt pris för klienter.
Inte många nyheter.

TechWorld rekommenderar BETYG
Funktionalitet: 22 av 25
Säkerhet: 20 av 25
Användarvänlighet: 18 av 25
Prisvärde: 15 av 25

TOTALT: 75 av 100