Gnome och KDE är två konkurrerande öppna skrivbordsmiljöer som båda har sina för och nackdelar.

Canonical, företaget bakom Linuxdistributionen Ubuntu, har sedan starten fokuserat på Gnome men i senare versioner satsat helt på egenutvecklade skrivbordsmiljön Unity.

Parallellt med den vanliga Ubuntu-distributionen har Canonical skeppat Kubuntu, en populär version som bland annat rullats ut i världens största Linuxinstallation. Du hittar Kubuntu på en halv miljon datorer i Brasiliens skolor.

Nu ser det däremot ut som att Canonical drar ur pluggen ur Kubuntu, det meddelar Jonathan Riddell på Canonical som varit drivande i projektet.

Anledningen uppger Jonathan är rent ekonomisk.

"Det är ett helt rationellt affärsbeslut. Kubuntu har inte blivit någon affärsmässig succé efter sju års ansträngningar och det vore inte realistiskt att tro att fler finansiella resurser kommer dediceras åt projektet" skriver Jonathan.

Istället kommer Jonathan fokusera på andra arbetsuppgifter som att utveckla skrivbordsprogram i Qt.

Om Kubuntu även fortsättningsvis ska underhållas krävs det att frivilliga kliver fram, skriver Jonathan. Kanske kan det komma en lösning framöver:

"Jag hoppas och förväntar mig att Kubuntu kan fortsätta. Jag uppmanar Kubuntu-utvecklare att anmäla er till Ubuntu Developer Summit så vi kan diskutera hur vi kan fortsätta hålla drömmen levande" avslutar Jonathan.