Hackade lösenordslistor, insamling av personliga uppgifter i smyg och tveksamma spionprogram - det är bara några exempel på vad tidernas värsta internetskandaler har cirkulerat kring. Vi listar här 15 fall som har eller kommer att skrivas in i historieböckerna.

1. Cd från Sony med spionprogram

Sony ställde till med en hel del rabalder när de under hösten 2005 släppte musikskivor med piratkopieringsskyddet XCP. När en sådan skiva spelades upp på en Windowsdator installerades ett dolt rootkit, och den skickade sedan datorns ip-adress samt information om att skivans spelats upp till Sony. Spionprogrammet skapade dessutom sårbarheter som kunde utnyttjas av virus och maskar.

Kritikerna menade att Sony hade skapat en bakdörr på kundernas datorer, och det gjorde att Sony återkallade skivorna och även erbjöd ett program som kunde ta bort spionprogrammet. Drabbade konsumenter i Texas, New York och Kalifornien gick ihop och stämde Sony. Det slutade med att amerikanska Federal Trade Commission beslutade att Sony skulle betala motsvarande drygt 1 000 kronor till alla kunder vars datorer hade tagit skada av mjukvaran.

2. Craigslist-experimentet

I februari 2006 lade webbutvecklaren Jason Fortuny från Seattle ut en annons på Craigslist där han påstod att han var en kvinna som sökte efter en sexpartner, allt för att se hur många svar han kunde få på 24 timmar. Han tog emot 178 svar inklusive bilder, namn, e-postadresser och telefonnummer från män som svarade på annonsen. Jason publicerade därefter all information på webbsajten Encyclopedia Dramatica.

Incidenten fick en hel del uppmärksamhet i media. Jason Fortuny stämdes senare av en anonym målsägare, och en domstol i Illinois beslutade i maj 2009 att han skulle betala 500 000 kronor i skadestånd.

3. Sökläckan hos AOL
I augusti 2006 släppte AOL en fil innehållandes 20 miljoner sökord som hade använts av 650 000 användare under en tremånadersperiod. Tanken var att filen endast skulle användas i forskningssyfte. Dessvärre var det möjligt att identifiera individuella personer i filen och knyta dessa till vissa sökord.

AOL erkände att det var ett misstag att släppa filen och tog också bort den från sin webbsajt efter tre dagar, men vid den tidpunkten hade filen redan speglats på ett flertal andra sajter. Två veckor senare hoppade AOL:s teknikchef Maureen Govern av sin tjänst. I september 2006 stämdes företaget av en grupp drabbade personer som krävde 34 000 kronor per person i ersättning.

4. Google Street View
Ända sedan Google byggde ut Google Maps med Street View har funktionen kritiserats av folk som anser att den är integritetskränkande. Google Street View erbjuder panoramavyer av gator, och har bland annat fångat bilder av män som lämnar strippklubbar, folk som går in i butiker med ”vuxenböcker” och personer som plockar upp prostituerade. Möjligheten finns att rapportera bilder som anses kränkande, och Google suddar också ut ansikten och nummerskyltar.

Trots dessa årgärder har Street View hamnat i trubbel i bland annat Schweiz, Frankrike, Belgien, Tyskland och Sydkorea. Frankrike delade ut en bötesbot på knappt 1 miljon kronor i maj 2011. Så sent som i augusti samma år gav Storbritannien däremot tummen upp för de säkerhetsförbättringar som har införts i Street View.

5. Hotmail-lösenord ute på vift

En av de största nätskandalerna genom tiderna involverar Microsofts gratistjänst Hotmail. I oktober 2009 uppmanade Microsoft miljontals Hotmail-användare att byta lösenord. Användaruppgifter knutna till 10 000 mejlkonton hade nämligen lagts ut på Pastebin, information som sannolikt samlas in i en nätfiskekampanj. Användare med mejladresser som slutar på @hotmail.com, @msn.com och @live.com uppmanades att byta lösenord var nittionde dag.