Windows 8 on Arm (WOA) kommer att ha många likheter med övriga versioner av operativsystemet men det finns också en hel del olikheter. Det framgår i det senaste inlägget på bloggen Building Windows 8, författat av Steven Sinofsky, ansvarig för Windows och Windows Live.

Kodbasen är densamma vilket innebär att mycket är bekant såsom den klassiska skrivbordsmiljön. Däremot kräver WOA att enheter som ska köra systemet använder en soc-design (system on a chip).


Även i WOA förekommer det omtalade Metro-gränssnittet.

Microsoft räknar med att datorer med WOA, som kommer att vara baserade på Arm-baserade processorer från Nvidia, Qualcomm och Texas Instruments, börjar skeppas samtidigt som Windows 8-datorer baserade på x86- och 64-arkitekturer från Intel och AMD.

Nvidias, Qualcomms och Texas Instruments plattformar delar en gemensam WOA-kodbas. Pc-tillverkare arbetar redan nu med WOA, och bygger surfplattor och andra enheter som är lätta och tunna och som har en lång batteritid.

I Sinofskys inlägg framkommer det också att Microsoft har för avsikt att styra upp vilka specifikationer som en typisk WOA-enhet ska ha, något som IDC:s analytiker Al Gillen till viss del är kritisk till.

Al Gillen– Om en tillverkare vill ta fram en särskilt unik WOA-enhet så kan de inte lägga till nya i/o-delar och sensorer som inte stöds av operativsystemet. De har ingen möjlighet att skriva egna tillägg till operativsystemet som gör att dessa fungerar, i alla fall inte såvida de gör det på applikationsnivå, säger Al Gillen.

– Något som däremot är positivt med detta är att det skapar ett större ekosystem med enheter som kör samma version av operativsystemet vilket gör att applikatoner kan portas lättare, och därmed väger den positiva sidan över, fortsätter Al Gillen.

Precis som Windows 8-datorer baserade på x86/64 kommer WOA-enheter att kunna köra Metro-applikationer från Windows Store som är skapade med WinRT api:er. Däremot blir det inte möjligt för WOA-datorer att köra, emulera eller porta existerande x86/64-applikationer.


Ett exempel på en av de datorer som Microsoft använder för att testköra WOA.

WOA kommer också att ha stöd för hårdvaruaccelererad html5 via Internet Explorer 10, och inkludera skrivbordsversioner av kommande Office 15, med Word, Excel, PowerPoint och OneNote som har designats för pekgränssnitt och system med låg energiförbrukning.

Du som vill läsa mer om Windows 8 on Arm kan gå in på bloggen Building Windows 8 och ta del av hela Steven Sinofskys inlägg.

IDG News