l Halon SX-150
"Halons webbadministration liknar ingenting annat vi har sett på en router. Det är avskalat, med färre funktioner men med lättnavigerade menyer."

Även göteborgska Halon har en ny generation produkter på väg – vi tvingas här testa nästan färdig mjukvara på äldre hårdvara.

Routern SX-150 är en rätt så stor och gedigen burk som helt klart är tänkt att monteras i ett serverrack eller stativ i ett korskopplingsrum.

Ingen dedikerad wan- eller dmz-port finns, utan portarnas roller styrs helt fritt genom konfigurationen. Halon påstår stolt att trafiken ska kunna hålla snudd på gigabit-hastighet även med aktiverad brandvägg.

Halons webbadministration liknar ingenting annat vi har sett på en router. Det är avskalat, med färre funktioner men med mer lättnavigerade menyer än de flesta andra. Känslan av ett ”hemsnickrat” webbgränssnitt gör sig påmind ibland, men under testperioden har Halon fintrimmat flera grafiska detaljer.Halons nya gränssnitt är lätt att komma igång i och att felsöka i. Därför gör det inte så mycket att det är enkelt designat och att allt inte är på plats i betaversionen..

Fantastiskt för felsökning
All konfiguration kan presenteras i textform, och nya konfigurationer testas i 30 sekunder och backas sedan automatiskt tillbaka om något gick snett. Mjukvaran är fantastiskt bra när man felsöker eller experimenterar med konfigurationen.

Halon har byggt in stöd för ipv6 redan från början, men allt är ändå inte på plats. Någon dhcpv6-server hittar vi till exempel inte i betaversionen, men enligt Halon ska det finnas i den skarpa versionen.

Kommandoraden har verktyg för all möjlig konfiguration och felsökning i nätverket. Webbgränssnittet i vår version av mjukvaran kunde inte hantera intrångsdetektering, klustring eller lastbalansering, men de funktionerna sägs dyka upp i nästa version.

För en it-tekniker som är duktig på nätverk känns Halon som ett bra och annorlunda alternativ. Det finns nog risk att vårt scenarioföretag blir frustrerade över Halons mjukvara, men om de anlitar en nätverkskunnig it-konsult som allt-i-allo-support och ”hustomte” finns det all anledning att titta närmare på den här routern.


Halons versionshantering berättar när inställningarna har ändrats och visar även elegant allt som skiljer sig åt mellan två olika konfigurationer.

Halon förnyar sig

Halon har en ny generation routrar som inte nått marknaden innan det här testet avslutades. TechWorld fick alltså testa en nästan färdig betaversion av mjukvaran på äldre hårdvara. Den kommande modellen HSR-2006 kommer att ha bättre prestanda och sex gigabit-ethernetportar i stället för fyra, men enligt Halon halveras ändå kostnaden till 9 780 kronor plus moms.