l Netgear Prosafe FVS318N

Netgear har absolut minsta brandväggen i vårt test, en diskret liten låda med ett par antenner där bak. Den kan skruvas fast på en vägg och ger inte minsta pip ifrån sig. Det är den enda testdeltagaren som inte har möjlighet till redundant internetanslutning, men däremot fungerar den som en trådlös accesspunkt med stöd för 802.11b, g och n. Det är också testets billigaste enhet, men den har ändå mycket bra anslutningsmöjligheter och stöd för alla grundläggande funktioner.

Precis som alla de andra testade routrarna kan Netgear tunnla ipv6 till andra lokala nätverk, även om vår internetanslutning bara klarar ipv4. En dhcpv6-server finns för att hålla ordning på vilka klienter som får ansluta sig och vilka ipv6-adresser som de får.

Inte brandvägg för ipv6
Så långt är allt frid och fröjd, men längre än så här sträcker sig inte stödet för det nya internetprotokollet. När vi kommer till brandväggsfunktionerna upptäcker vi att paketfiltret bara har stöd för ipv4, och på dmz-nätet går det inte ens att konfigurera ipv6-adresser. Enligt Netgears produktchef ska brandväggen få ipv6-stöd genom en mjukvaruuppdatering i februari 2012.

Men vpn-stödet är bra så länge vi håller oss till ipv4. L2tp och upp till tolv samtidiga ipsec-tunnlar stöds, och man kan även konfigurera en portal för ssl-vpn med upp till fem samtidiga användare. Inte dumt alls, men snälla Netgear – ge oss vpn via ipv6 snart!

Netgears webbgränssnitt är prydligt och lättnavigerat, men alldeles för segt i responsen. Användare kan autentiseras via en rad protokoll, bland annat mot Active Directory och ldap. Ipv6-konfigurationen är i stora delar separat från ipv4-konfigurationen, och det finns en del oklarheter i gränssnittet när det gäller ipv6.

All konfiguration kan sparas till en textfil som både är lätt att förstå och lätt att anpassa – här syns även en del inställningar som inte går att hitta i webbgränssnittet.

I skrivande stund är det här inget bra val för vårt scenario, men med de uppdateringar som utlovas verkar det lovande.Netgears mjukvara har ännu inte tillräckligt stöd för ipv6. Vi får hoppas att de ordnar till den biten i nästa version, för routerns hårdvara är klart godkänd och produktens pris är mycket konkurrenskraftigt.


Fler portar innebär inte alltid högre kapacitet. De minsta routrarna har klena processorer och kan inte filtrera trafiken i full hastighet.