l ZTE Zxsec US 515
Den kinesiska tillverkaren ZTE:s router är klart dyrast – en bastant låda med 8 stycken 100-megabits-portar för skyddade nätverk, och två wan-portar på 1 gigabit per sekund. Som reservförbindelse kan ett 3g-modem dessutom anslutas till någon av usb-portarna.

Hårdvaran har ett par år på nacken, vilket bland annat märks på att den kräver högst effekt av våra testkandidater. Tillbehör för rackmontering följer med och det behövs, för här har vi testets mest högljudda fläkt – den låter som en mindre dammsugare.

Låter dig skräddarsy

ZTE låter oss skräddarsy de flesta inställningarna. Webb-gui:t har mass-or av konfigurationsmöjligheter och är snabbt i responsen. Medan andra har en enkel kryssruta för att låta de två wan-länkarna arbeta parallellt har ZTE byggt in stöd för att kunna fintrimma lastfördelningen. Loggar kan skickas till en syslog-tjänst eller via ZTE:s eget usla-protokoll för fjärradministration (ja, det heter faktiskt så).

Brandväggen har stöd för ipv6, men adresser och regler måste konfigureras en extra gång vid sidan av ipv4-reglerna, och dhcp-servern klarar tyvärr bara av ipv4. För att slippa konfigurera våra interna datorers ipv6-adresser manuellt måste vi alltså använda router-annonsering. Men bortsett från det får vi bra stöd för ipv6-protokollet.

Ipv6-konfiguration görs till stor del i webbgränssnittet, men vissa inställningar måste göras på kommandoraden. Det skal som man då hamnar i är för en gångs skull inte gjort för att efterhärma vare sig Linux eller Ciscos IOS, men det är ändå lätt att lära sig och smidigt att arbeta i.

Här hittar vi också testets mest avancerade utm-funktioner, även för ipv6. Antivirus, innehållsfilter för e-post- och webbtrafik och mycket mer finns. Systemet för intrångsdetektering identifierar mängder av fördefinierade hemskheter, och det går att definiera egna om de inte räcker till.


Spoofingskydd verkar enbart finnas för ipv4, men annars har ZTE lagt in stöd för att hantera en massa protokoll i brandväggens paketfilter. Närmare 100 stycken är fördefinierade och de stöds även för ipv6-trafik.