Microsofts långsiktiga strategi verkar vara att göra molnprodukterna bättre än de traditionella, lokalt installerade, produkterna. För klienterna finns redan verktyget Intune, och nu lanseras System Center Advisor för serversidan. Den kan enkelt beskrivas som en molnversion av System Center Operations Manager, även om den i dag inte har alla funktioner som SCOM har.


SCOM 2007 R2-agenter installeras på lokala servrar. Gateways samlar ihop data och rapporterar till Advisor-molnet. Där analyseras all data och du kan se resultatet via en webbportal.

Molntjänsten får veta ”allt”

Vi registrerar oss på Advisor-webbplatsen och loggar in. Vi börjar med att installera en agent på en server som har SQL Server och på en vanlig filserver. En av servrarna får rollen gateway – det är den som faktiskt laddar upp data till molnet.
Agenten är den vanliga SCOM 2007 R2, vilket gör att molntjänsten får veta ”allt” och Microsoft får lätt att bygga ut Advisor med övervakning och rapportering för nya produkter. I dag kan man övervaka os, Hyper-V, SQL Server och Exchange, men stöd för fler produkter utlovas i framtiden.
Advisor uppdateras varje månad med nya funktioner utan att du behöver göra något, en stor fördel med molnbaserade lösningar.


I kontrollpanelen ser du en översikt av systemens hälsa.


Du kan få mer detaljerad information om ett visst fel och tips om hur det ska lösas.

Till molnet var 12:e timme

Data laddas upp automatiskt till molnet var 12:e timme. Det är lite väl sällan tycker vi, webbportalen släpar därför efter markant om man jämför med den realtidsövervakning som finns i SCOM, men vi hittar snart registervärden som kan ändras så att det går snabbare.
I webbportalen ser vi efter några minuter våra servrar och de problem som Advisor har upptäckt. Vi kan zooma in på ett problem och få mer info om hur det ska lösas.

Vi får också en konfigurationsvy som visar till exempel vilka databaser vi har på vår SQL Server samt en vy som ger oss en förändringslogg där vi ser vilka ändringar som gjorts på servrarna den senaste tiden.

TechWorlds slutsats

Advisor är inte en komplett ersättare för SCOM, men produkten visar Microsofts färdriktning. Molnversionerna av de traditionella produkterna växer snabbt till sig.
Har du ingen övervakningsprodukt i dag och har Microsofts Software Assurance på dina serverprodukter, är det sannerligen inget att vänta på. Registrera dig för Advisor redan i dag, du har allt att vinna på det.

FAKTA

Produkt: System Center Advisor
Version: Versionsnummer finns ej. Utökas kontinuerligt med nya funktioner.
Tillverkare
: Microsoft
Typ: Molnbaserad övervakningsprodukt
Administration: Webbläsare
Ladda hem från: www.systemcenteradvisor.com
Cirkapris: Ingår i Software assurance som måste gälla för övervakade os och produkter

+ Superenkel installation jämfört med SCOM. Utökas automatiskt varje månad med nya funktioner och produkter. Möjlighet att lägga till fler konton som har tillgång till samma information.
- Kan inte övervaka lika många produkter som SCOM. Långsam uppdatering av data i kontrollpanelen, cirka 12 timmars fördröjning. Kan inte laga och felsöka problem på samma integrerade sätt som SCOM. Kan inte utökas med egna Management Packs.

BETYG
Installation: 10 av 10
Administration: 18 av 25
Rapportering: 30 av 40
Funktioner: 15 av 25

TechWorld rekommenderar

TOTALT: 73 av 100