En spray med ett särskilt nanomaterial lovar göra vilken yta som helst till en effektiv radioantenn. Bild: Chamtech.

Det amerikanska företaget Chamtech har utvecklat ett ett nanomaterial i sprayform som påstås göra ett träd, en vägg eller annan yta till en effektiv radioantenn.

Forskarna vid Chamtech har utvecklat tekniken på beställning av militären och slutresultatet sägs ha blivit betydligt bättre än väntat. Sprayen vars exakta material är hemligt påstås innehålla tusentals nanokondensatorer som laddas och urladdas extremt snabbt, utan någon större värmeutveckling.

Antennlösningen som kallas just Spray-on Antenna System påstås bland annat fungera under vatten samt förbättra räckvidden på en rfid-tagg från 1,5 till 200 meter. En mobiltelefon ska även kunna sända dubbelt så långt med samma effektförbrukning.

Inte helt oväntat är många skeptiska till Chamtechs djärva påståenden så det återstår att se om produkten verkligen fungerar som utlovat. Tids nog lär ytterligare detaljer kring tekniken dyka upp.

Anthony Sutera, vd på Chamtech berättar mer om lösningen i nedanstående video, som del i det Google-sponsrade forumet Solve for X.