Australiska forskare kan placera en fosforatom exakt där de vill ha den inuti en kiselkristall, här sedd genom ett sveptunnelmikroskop. Bild: UNSW

Vid University of New South Wales i Australien har forskare skapat en transistor bestående av en fosforatom som placerats i en kiselkristall. Transistorn sägs vara ett viktigt steg på vägen mot framtida kvantdatorer.

Fram till nu har transistorer bestående av en atom kunnat framställas slumpmässigt, efter att forskarna har sökt igenom ett flertal enheter tills de funnit en som fungerar.

- Den här enheten är perfekt. Det är första gången som någon har visat att de haft kontroll över en enskild atom i ett substrat med den här nivån av exakthet, hävdar professor Michelle Simmons som leder forskarlaget.

Att forskarna vågar kalla enheten perfekt beror just på den höga precisionen. Den färdiga enheten har även synliga markörer för var kontakter ska anslutas för att tillföra spänning.

Enligt Moores lag når vi inte atomstora transistorer förrän 2020, men forskarnas genombrott sägs nu kunna skynda på den utvecklingen med flera år.