
Hur föddes ditt intresse för datorer och teknik?
– Jag var kanske elva år när en kompis fick en pc. Då var det främst spelen som var det intressanta, men rätt snabbt fick man börja lära sig hur dos fungerade för att få vissa spel att fungera.
Efter mycket tjat hemma fick jag en egen maskin. Det blev snabbt mer intressant att kopiera spel att försöka ta sig runt kopieringsskydd, än att spelen.
Sedan fick jag vid något tillfälle en Linuxskiva med en pc-tidning och det var så jag fick upp intresset för öppen källkod.
Hur hamnade du på Romab?
– Jag behövde en praktikplats när jag var sjutton och fick ett tips om att höra av mig till Romab. Det visade sig att Robert Malmgren behövde någon som kunde sysadma maskinerna. När det visade sig att det nästan bara var BSD UNIX visste jag att jag hade kommit rätt. När jag gick ut skolan fick jag ett erbjudande om fast anställning vilket jag självklart tackade ja till.
Jag har inga formella utbildningar eller certifieringar, utan är självlärd, om man bortser från att man lär sig av alla duktiga människor man jobbar med. Sedan har det givetvis varit väldigt lärorikt att ha haft Robert Malmgren som chef.
Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Här på Romab håller jag på med en del open source-
projekt. Bland annat har vi en webbläsare, Ironfox, som fungerar som en sandlåda till Firefox i Mac OS. Den styr Firefox via en policy, alltså enkelt uttryckt en lång regellista, som inte låter användaren läsa eller skriva utanför downloads-foldern. Jag har alltid tyckt att det varit intressant med mac, mandatory access control.
I övrigt engagerar jag mig i EFF:s Firefox-extension Https-Everywhere.
Sedan blir det mycket implementering på kunds begäran. Kunden har ju ofta en idé om vad de vill ha gjort.
Vad är dina styrkor som it-tekniker?
– Jag är envis. Jag håller på tills jag hittar en lösning. Det är mitt bästa tips till någon som vill jobba som tekniker. Var envis och se till att ha roligt. Du måste tycka att det är roligt. Det är ju det som gör att man orkar sitta och pilla länge med något.
Vad är det bästa med det här jobbet?
– Jag kan inte tänka mig att jobba med något annat. Om jag jobbade med något annat skulle jag säkert bara gå runt och irritera mig på saker som jag inte tyckte var bra gjort. Men om jag ska säga vad som är det bästa med att vara tekniker är det nog att jag får hålla på med roliga system hela tiden.
Vilka typer av projekt är roligast att arbeta med?
– Jag tycker väldigt mycket om att bygga autentiseringslösningar med öppen källkod. Ofta är det Active Directory överallt, så det extra roligt när man får bygga något med öppen Kerberos och öppen LDAP. Oftast finns det lite Windows ute hos kund, och då finns det ett AD, och att integrera det med det som man byggt själv är alltid kul.
Jag tycker även att uppdrag där man får skripta och automatisera mycket är roligt. Generellt kan man säga att allt som är nytt är roligt. Det man gjort tidigare kan man redan.
Finns det något du ofta ser ute hos kund som du skulle vilja ändra på?
– Jag skulle vilja att alla företag på jorden börjar serva sina webbsidor över ssl. Det är en fråga jag tycker är viktig, att kunna nå innehåll över en säker kanal. Som tekniker vill jag inte ha tillgång till exempelvis surfhistorik när jag jobbar på en kunds dator. Även om den inte är hemlig så är den garanterat privat. Jag tycker överhuvudtaget att vi ska ha betydligt större möjligheter att vara just privata när vi surfar på nätet. Ser man generellt på förändringar i framtiden så tycker jag givetvis att det är viktigt med ipv6 och dnssec också.