Brittiska hårdvaruprojektet Raspberry Pi drivs av en ideell organisation som strax har plockat fram vad som tros vara världens billigaste dator.

Priset för den enklaste modellen kommer landa på under tvåhundra svenska kronor. Den lite mer avancerade modellen med nätverksport kommer kosta 230 kronor.

Visst, hårdvaruspecifikationerna är inte de häftigaste men du hittar en port för hdmi, 3,5 millimeters audioutgång och usb. Arm-processorn som driver Raspberry Pi har en frekvens på 700 megahertz och videokretsarna ska klara av att spela upp h.264-komprimerad video i 40 megabit per sekund. Grafikprocessorn stöder Opengl es 2.0.

Säljstarten av Raspberry Pi bör komma vilken dag som helst men redan nu kan du ladda hem operativsystemet som enheten är tänkt att testa med.

Raspberry Pi kommer stöda ett flertal Linuxbaserade operativsystem och först ut är Debian "Sqeeze" 6.0 men ska följas av Fedora och Arch Linux. Filen du laddar hem och lägger på ett sd-kort är på 797 megabyte.

Raspberry Pi skriver på sin hemsida att de föredrar att du laddar hem torrentfilen av två anledningar. Dels så belastar det inte deras servrar lika mycket och dels kan de se hur många som laddar hem operativsystemet för att skapa sig en uppfattning om hur efterfrågan kommer se ut.

Mer information hittar du i vår tidigare artikel Världens billigaste dator börjar tillverkas.

Operativsystemet för Raspberry Pi, som även ska gå att köra i virtualiseringsprogrammet Qemu, laddar du hem från Raspberrys sajt.