För en handfull år sedan tillhörde det ovanligheterna att se en Mac på en arbetsplats. Det var i stället olika pc-tillverkare som slogs om utrymmet, och oavsett om det stod Dell eller HP på maskinerna visste du säkert att operativsystemet var Windows.

Men de senaste åren har någonting hänt. Apples framgångar bland privatanvändarna börjar smitta av sig på företagen. Numera dyker både Macar och IOS-enheter upp allt oftare på kontoren.

"Det räcker med en enda enhet för att helt ny kunskap, nya verktyg och nya metoder måste till – men det behöver inte vara så illa som det kan verka."

Verkligheten gungar
Användarna överlag är alltså positiva, men det ser annorlunda ut på it-avdelningen. De nya plattformarna har i många fall satt verkligheten i gungning. Det räcker med en enda enhet för att helt ny kunskap, nya verktyg och andra arbetsmetoder måste till – men det behöver inte vara så illa som det först kan verka.

Det finns ett antal grundfunktioner som måste fungera, de som krävs för att administrera maskinerna. Active Directory, Exchange och programdistribution är kärnan i nära nog alla större installationer. Dessutom ska skrivare och säkerhet hanteras.

Nästan alla dessa operationer fungerar på OS X utan några som helst bekymmer, i synnerhet i 10.7 Lion, som är den senaste versionen. Det gäller även på ett Windowsdominerat nätverk. Men givetvis finns det en del saker man måste ha i åtanke.


Det finns många verktyg som förbättrar stödet för blandmiljöer. Med Centrify kan du utöka möjligheterna med OS X på nätverk med Microsofts Active Directory.

Citrix är populärt
Enklast blir det givetvis om företaget redan använder en lösning från Citrix. Den klienten finns till OS X, så i princip fungerar allting som på vilken Windowsmaskin som helst. Att det här alternativet är populärt märker Edsel Smith, systemsäljare på Macsupport:

– Den förändring vi börjar se är att rent administrativa företag börjar byta ut alla sina datorer mot Mac. I många av de fallen kör man oftast redan i en Citrix-miljö på pc.

Men att ansluta Macar till nätverket är enkelt även utan Citrix. Sedan flera år går det utmärkt att verifiera OS X-klienter mot ett Active Directory. Väl uppkopplade agerar maskinerna ungefär som vilken Windowsmaskin som helst. Lösenordsregler och nätverksbaserade hemmakataloger fungerar till exempel utmärkt.

Därmed inte sagt att riktigt allting som du är van vid. Sett till alla möjligheter som finns i AD-världen är OS X avgjort tunnare än Windows. Klienthantering, felsökning och riktigt stora miljöer är ofta knepigare att jobba med på Mac. Det är framför allt autentiseringsbiten som Apple fokuserat på.